Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 26 grudnia 2016

Ciasto Latte macchiatto







Pyszne, mega wilgotne ciasto, warstwowe,  o smaku orzeźwiającej kawy, delikatny w smaku krem na bazie śmietany i serków homogenizowanych. Ciasto wbrew pozorom nie jest skomplikowane, wymaga tylko trochę „delikatności „ w przygotowaniu, mam na myśli ciasto kakaowe ale jak z nim postępować jest dokładnie opisane w przepisie. 
Uwielbiam piec warstwowe ciasta, jest wysokie a smakuje jak kawowy tort z najlepszej cukierni...napiszę wprost jest cudowne!
Dla amatorów kawy.


Składniki:

Blacha 42/29

Ciasto:
5 jajek
1.5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 szklanka cukru +1/2 szklanki
4 łyżki ciemnego kakao
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki wody


Masa kremowa:
½ litra śmietany 30%
56 dag serka homogenizowanego waniliowego typu Danio
3 listki żelatyny
4 łyżki cukru pudru

Kawowy poncz:
300 ml mocnej zaparzonej kawy rozpuszczalnej posłodzonej
50 ml rumu
35 dag okrągłych biszkoptów
Ciemne kakao do oprószenia


Jak wykonać ?

CIASTO:
 Olej, wodę, szklankę cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić.
 Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 1/2 szklanki cukru, następnie dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki, wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą dodać do masy i wymieszać  delikatnie szpatułką do połączenia tak aby nie naruszyć struktury piany .Wylać ciasto do wyłożonej pergaminem blachy-samo dno, boków nie natłuszczać. Piec 40 minut w temp 175*c-do suchego patyczka, studzić przy otwartych drzwiczkach. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na 2 blaty.

PONCZ:
Wystudzoną zaparzoną kawę wymieszać z rumem.

MASA KREMOWA:
Żelatynę namoczyć w wodzie jak w przepisie na opakowaniu, odcisnąć, przełożyć do miseczki rozpuścić nad kąpielą wodną, można też włożyć na kilka sekund do mikrofali-uważać żeby jej nie zagotować !
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywną pianę dodając pod koniec cukier puder oraz serki waniliowe, krótko zmiksować na wolnych obrotach dodając w  trakcie płynną żelatynę.

Pierwszy blat kakaowego ciasta dobrze nasączyć kawą, wyłożyć połowę masy śmietanowej , na masę ułożyć biszkopty maczane jednym zdecydowanym ruchem w ponczu z kawy, całość oprószyć gorzkim kakao, przykryć drugim blatem ciasta, skropić tak samo jak pierwszy kawowym ponczem wyłożyć resztę masy na to znów maczane w kawie biszkopty, posypać grubo kakao, wstawić na całą noc do lodówki.










Słodkich wypieków !

7 komentarzy:

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj