Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 25 lutego 2018

Ciasto zebra -Najlepsze!





Puszyste, w paski, mięciutkie ciasto,  klasyka mojego dzieciństwa, tego wypieku nie trzeba chyba  przedstawiać  J

Zapomniane na wiele lat, przynajmniej u mnie, jest banalnie proste i łatwe do przygotowania, tym razem wzbogaciłam  smak cukrem pomarańczowym i odrobiną aromatu z pomarańczy,  w formie keksu z polewą czekoladową i orzechowym krokantem, doskonałe na słodki podwieczorek czy pogaduchy z koleżanką.

Ciasto na formę keksową  12/40 cm
*szklanka o pojemności 250 ml

Składniki:

5 jajek
¾ szklanki cukru
2 czubate szklanki mąki pszennej tortowej + 2  czubate łyżki
1 szklanka oleju rzepakowego
½ szklanki mleka 3,2%
½ szklanki mocno gazowanej wody mineralnej
2 łyżki ciemnego kakao
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
Polewa z białej czekolady
Orzechowy krokant do posypania

Sposób przygotowania ciasta:
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Formę keksową wyłożyć papierem pergaminowym do pieczenia.
Jajka wbić do miski, wsypać cukier oraz cukier pomarańczowy, zmiksować na gęstą puszystą i jasną masę. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek, miksując na wolnych obrotach wlać mleko oraz wodę gazowaną, wsypywać na przemian mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem i stopniowo wlewać olej, robić to delikatnie aby nie utracić konsystencji piany, dodać pomarańczowy aromat i wymieszać.

Ciasto podzielić na dwie części, do jednej wsypać 2 łyżki kakao, do drugiej 2 pełne łyżki mąki pszennej, każdą zmiksować tylko do połączenia.


Ciasto wylewać na przemian do keksówki, raz ciemne raz jasne tak aby utworzyły się paski. Piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez 50-55 minut ( ciasto najlepiej sprawdzić patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe)

Wyjąć z piekarnika, wystudzić, wyjąć z formy.

Zimne polać polewą z płynnej białej czekolady posypać  orzechowym krokantem.


Udanych wypieków!




9 komentarzy:

  1. Wieki temu jadłam..trzeba upiec

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też wieki...aż zobaczyłam że nie ma na blogu i upiekłam 😉
      Klasyka która zawsze się sprawdza.

      Usuń
  2. Wzorek wyszedł pięknie. Ja takiego nie potrafię🤔

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cierpliwości...a wyjdzie ważne żeby lać na przemian po równo 😊

      Usuń
  3. ach, jak lubię to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychota.moja babcia zawsze piekła :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. To jedno z moich ulubionych ciast. Na dziecięce imprezy daje 4 kolory barwników, wychodzi piękna tęcza.
    Śliczne zdjęcia. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam to ciasto <3 Jest szybkie i proste w przygotowaniu. Coś dla niespodziewanych gości <3

    W wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: http://bitasmietanka.blogspot.com/

    Pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smak dzieciństwa w wersji de lux :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj