Najpyszniejsze bułeczki z jagodami! Puchate maślane ciasto
drożdżowe, duża ilość jagód oraz chrupiąca kruszonka, koniecznie do upieczenia
choć raz w jagodowym sezonie. Nie ma lata bez jagodzianek . Najlepszy przepis na słodkie bułeczki, zawsze wychodzą cudowne.
Nie zamieniajcie masła na margarynę, bułeczki stracą cały smak, mają być
prawdziwie maślane!
Do pieczenia użyłam dwustronnie powlekanego silikonem papiera pergaminowego Stella –świetnie się
sprawdza do różnych wypieków.
Składniki na 20 dużych bułeczek:
Ciasto:
1 kg mąki pszennej typ 500
½ litra mleka
2 torebki suszonych drożdży
20 dag cukru
20 dag masła
1 łyżka cukru waniliowego
2 jajka
Duża szczypta soli
Nadzienie:
1 litr jagód
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Na każdą jagodziankę 1 łyżeczka cukru
Do posmarowania:
1 małe jajko
1 łyżka mleka
Kruszonka:
8 łyżek mąki pszennej
5 dag masła
2 łyżki cukru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić do płynnej konsystencji, wystudzić-może być
lekko ciepłe.
Mąkę pszenną wymieszać w dużej misce razem z drożdżami,
cukrem oraz szczypta soli, wbić jajka oraz ciepłe mleko i całość wyrobić aż
składniki się połączą.
Wlać rozpuszczone masło i wyrabiać długo do momentu aż
zacznie odchodzić od rąk oraz ścianek miski. Lekko oprószyć wierzch mąką,
przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny aby dobrze
wyrosło.
Po wyrośnięciu wyłożyć ciasto na matę lub stolnicę dość
dobrze oprószoną mąką uformować gruby wałek i odcinać nożem jednakowe porcje
ciasta, mnie wyszło 20 sztuk.
Jagody jeśli są czyste to staramy się ich nie płukać wcale,
jeśli płuczemy to trzeba dobrze wysuszyć, wsypać do miski i oprószyć mąką
ziemniaczaną , dobrze wymieszać .
Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć w kulę na środku ciasta
wyłożyć 2 łyżki jagód, posypać łyżeczką cukru i zlepić brzegi tak jak zlepiamy
pierogi. Gotowe bułeczki przyklepać lub ładnie uformować , układać na blasze wyłożonej
papierem pergaminowym zlepieniem do dołu.
Składniki kruszonki połączyć, rozetrzeć w palcach aż
uzyskamy mokrą kruszonkę
Bułeczki posmarować pędzelkiem roztrzepanym jajkiem z mlekiem .
Posypać kruszonką. Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu góra dół
około 20-25 minut do zrumienienia.
Słodkich wypieków!
Witam. A mrożone jagody mogą być.
OdpowiedzUsuńDla mnie nawet lepiej. Bułki się fajnie zmrazaja i czekają grzecznie na swoją kolej do piekarnika.
UsuńJa robie z mrozonymi I sa super
OdpowiedzUsuńCzy można użyć innych owoców?
OdpowiedzUsuńTak, maliny, wiśnie, porzeczka, truskawka co tylko lubimy. Ale to już inne bułeczki będą.
UsuńPozdrawiam 🙂
Ile trzeba dać suszonych drożdży chodzi mi o wagę?
Usuń14g
UsuńCzy można użyć świeżych drożdży np .Babuni i ile ? I
OdpowiedzUsuńMożna użyć świeżych. Proszę przeczytać na opakowaniu ile daje się na 1 kg mąki.
UsuńJa dałam cała paczuszke drożdży świeżych i wyszły super przepis extra. Dziękuję
UsuńPrzepyszne,przepis idealny,polecam i bardzo dziękuję za podzielenie się recepturą
OdpowiedzUsuńDziękuję 😘
UsuńZrobiłam wszystko zgodnie z przepisem, wyszły przepyszne 🙂
OdpowiedzUsuńRobiłam już kilka razy są przepyszne i dziś już się robią ponownie
OdpowiedzUsuńSuper przepis pyszne bułeczki
OdpowiedzUsuń