Sezon na cukinię trwa w najlepsze, i można ją przygotowywać
na wiele sposobów więc tym razem przemyciłam ją w smacznej lazanii , łagodny smak tej zapiekanki podkreślił ostry tarty ser oraz prażone orzechy włoskie. A jak wyśmienicie
smakuje! Polecam, szybko się robi i na długo daje uczucie sytości.
Składniki na 5 porcji/
10-12 płatów lasagne
1 dość duża cukinia
45 dag szynki gotowanej
15 dag ostrego żółtego sera np. cheddar lub parmezan
5 dag orzechów włoskich do posypania
Pęczek natki pietruszki do posypania
Sos beszamelowy:
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
100 ml białego wytrawnego wina
2 pełne łyżki masła
2 pełne łyżki mąki pszennej
800 ml mleka 3,2%
Gałka muszkatołowa do smaku
Biały pieprz do smaku
Sól morska do smaku
Szczypta suszonego tymianku do smaku
Sposób przygotowania:
Sos beszamelowy:
Cebulę i czosnek obrać, cebulę posiekać w kostkę, czosnek
przecisnąć przez praskę, w rondelku rozgrzać masło, zeszklić cebulę z
czosnkiem, zalać winem i chwilę odparować, wsypać mąkę pszenną , smażyć mieszając około minuty, cienki
strumieniem wlewać mleko , doprowadzić do wrzenia, doprawić solą, białym
pieprzem, tymiankiem oraz gałką muszkatołową, gotować minutę zestawić z ognia.
Szynkę pokroić w cienkie paski.
Cukinię umyć, osuszyć i
pokroić wzdłuż na cienkie szerokie plastry. Makaron lasagne namoczyć w zimnej
wodzie przez 3-4 minuty.
Do naczynia żaroodpornego wlać odrobinę sosu, ułożyć płaty
lasagne, plastry cukinii oraz posypać szynką , polać sosem i posypać trochę
startego sera.
Warstwy powtarzać do wyczerpania składników, tak aby na wierzchu
była cukinia i sos, na sam koniec posypać resztą sera, zapiekać 35 minut w temp
175*c.
Natkę pietruszki posiekać, orzechy rozdrobnić i uprażyć na
suchej patelni, posypać zapiekankę i podawać od razu po wyjęciu z pieca.
Smacznego!
Nie jadłam takiej. Zawsze robię po bolońsku
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń