Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 11 lutego 2017

Klasyczne faworki z pudrem



Uwielbiany przez większość z nas klasyczny chrust  to propozycja na karnawałowe party czy tłusty czwartek , kruche listki smażone na oleju, oprószone pudem,  przygotowanie ciasta wcale nie jest trudne, cały sekret tkwi w długim ugniataniu i wybijaniu wałkiem, dzięki temu wtłaczamy w nie dużo powietrza, po usmażeniu są  super kruche i delikatne. 
Klasyka która zawsze się udaje!


Składniki:


40 dag mąki tortowej

6 żółtek
½ szklanki śmietany 18%
3 dag masła
½ łyżeczki proszku do pieczenia
16 g cukru z prawdziwą wanilią
Szczypta soli
1 łyżka wódki 40%
Olej lub smalec do smażenia
Cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:


Mąkę przesiewam przez sito, mieszam z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli, dodaję żółtka, zimne pokrojone na wiórki masło  oraz śmietanę, wlewam łyżkę wódki i zagniatam ciasto dość długo-aż będzie jednolite i sprężyste, takie jak na domowy makaron. 

Następnie wybijam z każdej strony wałkiem kilkakrotnie, ponownie zagniatam, dzielę na kilka części  i wałkuję na w miarę możliwości najcieńsze ciasto-to ciasto które czeka przykrywam folią aby nie obeschło.


Z placka wykrawam radełkiem ukośne paski o wym np. 5-10 cm, po środku każdego paska robię nacięcie, przez które przeciągam jeden koniec paska i wywijam część faworka na drugą stronę.

Faworki smażę partiami z obu stron  na złocisto na rozgrzanym oleju, wyjmuję łyżką cedzakową do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym , aby osączyć z tłuszczu, zimne oprószam pudrem.




Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Pyszny deser jak zwykle Agatko :) i oczywiście jak zwykle niezwykle apetyczne zdjęcia, super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Tyle żółtek, nie mogło być inaczej ;)

      Usuń
    2. Ja daje 4 żółtka i 5dkg masła bez cukru pudru, wychodzą super

      Usuń
  3. Postaram się zrobić w tym roku , Skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Faworki jak Faworki, ale zdjęcia rewelacyjne. Przyciągają uwagę! Cudowne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj