Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 7 lutego 2017

Muffinki orzechowe z berberysem




Pyszne orzechowo-maślane muffinki które rozpieszczają nasze kubki smakowe, suszony berberys i polewa z białej czekolady to kropka nad „i” Tej słodkiej pokusie ulegnie każdy. Cały sekret smaku tych muffinek tkwi w dobrym jakościowo maśle, nie używajmy margaryny!

Z tego przepisu wyjdzie też pyszna słodka babka lub keks, warto upiec!




Składniki na 20-24 sztuki muffinek


4 jajka
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka orzechów włoskich
25 dag masła  82%
1 szklanka cukru
2 łyżeczki  ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki kakao
6 łyżek mleka
45 g suszonego berberysu

Polewa:
100 g białej czekolady
1 łyżka słodkiej śmietanki

Sposób przygotowania:


Orzechy mielę w malakserze, mieszam z mąką oraz proszkiem do pieczenia i kakao w misce.

Miękkie masło ucieram na puch z cukrem, wbijam stopniowo jajka, miksując po każdym dodaniu. Wlewam ekstrakt z wanilii, wlewam mleko, wsypuję zmieszaną mąkę z orzechami, miksuję tylko do połączenia. 

Masa jest dość gęsta-wykładam ją łyżką do papierowych papilotek na wysokość ¾ formy. Posypuję suszonym berberysem, który również można wymieszać z ciastem.

Piekę w 165*c na termoobiegu lub w 170*c na grzaniu góra dół przez 30 minut-do tzw suchego patyczka.

po upieczeniu muffinki dekoruję polewą z białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z łyżką śmietanki.




Słodkich wypieków!



10 komentarzy:

  1. Podziwiam te piękne zdjęcia i oczu nie mogę oderwać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasia, staram się jak mogę, dziękuję :)

      Usuń
  2. Tradycyjne muffinki zawsze się obronią. Ja jestem ostatnio zwolenniczką marchewkowych!:) Można do ciasta dodać bakalii.... Mniam! Są o wiele bardziej pożywne. Orzechy są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pozytywnie wpływają na układu nerwowy, stan skóry, włosów, paznokci, lipidogram, cukier we krwi.... można wymieniać bez końca.

    OdpowiedzUsuń
  3. Agata uwielbiam Twoje wypieki i zdjęcia. Nie przestajesz mnie zaskakiwać :) przepyszne muffinki!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj