Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 8 kwietnia 2017

Tarta maślano-czekoladowa




 Tarta grzechu warta, mega czekoladowa na kruchym maślanym cieście, jeden mały kawałek zdecydowanie zaspakaja „głód „na słodkie, udekorowana wonnymi fiołkami, apetycznie wygląda, rewelacyjnie smakuje. Wypróbujcie sami, ja ją uwielbiam!

Składniki:

Forma 24-26 cm


Maślane ciasto kruche:
25 dag mąki pszennej
15 dag masła
60 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego  cytrynowego
1 jajko
Szczypta soli

Nadzienie :
330 ml śmietanki 30%
3  tabliczki gorzkiej czekolady 60% kakao
1 płaska łyżeczka prawdziwej kawy
½ szklanki cukru pudru

Dodatkowo:
Zielona sól hawajska do posypania-niekoniecznie
Garść świeżych kwiatów fiołka

Sposób przygotowania tarty:


Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy razem, wylepiamy spód i boki natłuszczonej formy do tarty, przykrywamy papierem do pieczenia, wsypujemy suchy groch lub ceramiczne kuleczki-obciążamy, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c około 20 minut, na kilka minut przed końcem pieczenia papier z grochem usunąć i podpiec spód na złocisto.
Wystudzić.

Masa:
Śmietankę wlewamy do rondla, podgrzewamy ale nie gotujemy, dodajemy serek oraz cukier puder, mieszamy do rozpuszczenia. Do ciepłej masy dodać połamaną na kawałki gorzką czekoladę, wsypać kawę,  mieszać do uzyskania jednolitej masy. 
Gdyby nadal były grudki należy całość zmiksować blenderem na puszysto.
Wylać na kruchy spód,
wyrównać łyżką.
Włożyć do lodówki na czas aż masa zastygnie .

Przed podaniem leciutko posypać solą, udekorować kwiatami fiołków.



Słodkich wypieków!






10 komentarzy:

  1. Założę się, że obłędnie smakuje, bo wygląda mega!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna czekoladowa tafla 😉

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Agatka zapraszam do oceny odchudzonych cycyków murzynki do siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie udekorowana i smacznie wyglada , mniamm

    OdpowiedzUsuń
  6. Tarta wygląda cudownie! A dekoracja jest niesamowita! <3

    OdpowiedzUsuń
  7. W przepisie jest podana łyżeczka kawy, kiedy i jak należy ja dodac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodajemy ją wtedy gdy rozpuszczamy czekoladę

      Usuń
  8. Wyglada wspaniale, musi byc przepyszna

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj