Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 13 czerwca 2017

Czekoladowo miętowy sernik


Wilgotne czekoladowe ciasto i miętowa warstwa serowa o kolorze wiosny, to ciasto zachwyci amatorów wszelkich serników, jest pyszne wilgotne, można piec bez okazji a przy tym jest kapryśne bo choć ciasto czekoladowe wylewamy na spód,  po upieczeniu jest zazwyczaj odwrotnie, to masa serowa idzie na dno bo jest cięższa. Polecam!


Składniki:

Ciasto na blachę 25/30 cm
1,5 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
3 łyżki ciemnego kakao
20 dag masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
1 torebka cukru z prawdziwą wanilią 

Masa serowa:
1/2 kg twarogu zmielonego
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka miękkiego masła
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanki mleka
4 krople miętowe
Zielony barwnik-opcjonalnie zależy jaki efekt chcemy uzyskać 

Sposób przygotowania:

Ciasto:
Masło, cukier, cukier waniliowy i kakao podlewamy 5 łyżkami wody i gotujemy około 3-4 minut.
 Zdejmujemy z ognia studzimy.

Po ostudzeniu dodajemy 4 żółtka i miksujemy na jednolitą masę, pół szklanki odlewamy, zostawiamy do polania ciasta po upieczeniu.

Do reszty masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie wmieszać do ciasta wcześniej ubitą na sztywno pianę z białek, tak przygotowane ciasto wylać na wyłożoną pergaminem formę.

 Zmielony twaróg miksujemy z jajkami, mlekiem, masłem, cukrem,  oraz budyniem na jednolitą masę-krótko tylko do połączenia, na sam koniec wlewamy zielony barwnik i krople miętowe, miksujemy.

Masę serową  wylewamy na kakaowe ciasto. 
Pieczemy około 55 -60 minut w temp 175*c.
Po upieczeniu na jeszcze ciepłym serniku rozprowadzamy zostawioną wcześniej polewę, posypujemy zieloną  posypką.

Słodkich wypieków!








12 komentarzy:

  1. Cudny :) Przepis zapisuję sobie ponieważ córka lubi miętę i mam jej pod dostatkiem w ogródku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoje zdjęcia na prawdę kusza do przetestowania tego przepisu! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super połączenie mięta i czekolada :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki rozmiar blaszki ??

    OdpowiedzUsuń
  5. nabrałam chęci do zrobienia tego cudu...uwielbiam miętowo czekoladowy smak

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam! Pyszności! Ja ostatnio przygotowalam tort czekoladowo- miętowy,po raz pierwszy i byłam mile zaskoczona smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, świetnie wygląda ten przepis! Koniecznie muszę go spróbować, może nawet dziś!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj