Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 5 sierpnia 2018

Panna cotta ze śliwkami w rumie



Warstwa słodkiego waniliowego deseru w połączeniu z duszonymi śliwkami o smaku korzennego goździka i delikatnego rumu daje słodycz której ciężko się oprzeć, czasu do przygotowania nie zabierze wiele , dla tego smaku warto zrobić choć raz w sezonie słodkich soczystych śliwek.







Składniki na 4 porcje/szklane pucharki

Warstwa waniliowa:
330 ml śmietanki 30%
300 ml mleka 3,2%
1 laska wanilii
½ szklanki cukru
4  listki żelatyny

Warstwa śliwkowa
10 dojrzałych ciemnych śliwek
1-2 łyżki cukru brązowego trzcinowego (zależy jak słodkie są śliwki)
2 łyżki wody
1 goździk
50 ml rumu
2 listki żelatyny


Sposób przygotowania:

Warstwa waniliowa:
Do rondelka wlać śmietankę z mlekiem, dodać wydrążone ziarenka z wanilii i laskę, wsypać cukier doprowadzić do wrzenia, zestawić z ognia, laskę wyjąć. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie jak w przepisie na opakowaniu, po 5 minutach odcisnąć w dłoniach dodać do masy śmietanowej,
wymieszać aż się rozpuści, zostawić do schłodzenia.

Rozlać po równo do czterech szklanych pucharków, wstawić do lodówki aby masa stężała.


Warstwa śliwkowa:
Śliwki umyć, wypestkować, pokroić na kawałki, włożyć do rondelka, zasypać cukrem, dodać goździka wlać dwie łyżki wody, doprowadzić do wrzenia, następnie wlać rum i dusić do momentu odparowania aż śliwki będą miękkie ale nie rozpadające się. Zestawić z ognia.
Żelatynę namoczyć tak jak robiliśmy przy warstwie waniliowej, dodać do gorących śliwek i wymieszać, zostawić do wystygnięcia.

Tężejący mus rozłożyć na warstwie waniliowej, dowolnie udekorować, podawać schłodzony prosto z lodówki.

RADY:
Do deseru można użyć zwykłej żelatyny, 1 listek to 1 łyżeczka zwykłej, ale ja polecam listki dużo łatwiejsze w użyciu :) 



2 komentarze:

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj