Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 21 lutego 2017

Trufle korzenne z powidłami




Po zimie u nas ani śladu, brzydko, ponuro i deszczowo, w takie dni dla poprawienia swojego samopoczucia możemy działać na słodko. Mam dla Was trufelki z bakaliami, powiem nieskromnie są pyszne! Z korzennych ciasteczek, domowych powideł śliwkowych, przepis prosty a smak obłędny!

Możemy zrezygnować z obtoczenia w herbacie matcha która daje lekko gorzki posmak i oblać część polewą czekoladową i a potem obtoczyć w wiórkach. Mnie smakują obie wersje.


Składniki:

¼ szklanki mleka
¼ szklanki cukru
¼ kostki masła
2 łyżki ciemnego kakao
2 czubate łyżki gęstych powideł śliwkowych
2 łyżki dowolnych ulubionych bakalii- u mnie berberys, rodzynki, mielone orzechy włoskie
1 łyżka ciemnego rumu bacardi
Kakao do obtoczenia
Herbata matcha do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Ciasteczka przekładamy do woreczka foliowego i rozdrabniamy na pył wałkiem lub tłuczkiem.
W rondelku umieszczamy: mleko, masło, cukier i kakao, stawiamy na palniku i gotujemy 2-3 minuty, mieszamy, zdejmujemy z ognia, do przestudzonej masy wsypujemy pokruszone  herbatniki, dodajemy powidła oraz  bakalie, wlewamy rum, masę dokładnie mieszamy.

Nabieramy łyżeczką masę , formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na tacy, wkładamy na 30 minut do lodówki aby stężały. 

Następnie część obtaczamy w sproszkowanej herbacie matcha lub w polewie czekoladowej i wiórkach a część w kakao. 
Chłodzimy w lodówce.



Smacznego!

8 komentarzy:

  1. U nas też po zimie nie został ślad, ale ta szarość i deszcz mogą przygnębiać. A słodycze są najlepsze na przygnębienie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mała rzecz, a jak cieszy prawda? Pyszne maleństwa przygotowalaś Kochana :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj Aga Aga, ale kusisz:)
    Śliczne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno wypróbuję Twoj przepis !! wyglądają genialnie ! :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj