Prawdziwa słodkość bez pieczenia, wafle przełożone pyszną
masą na bazie gorzkiej czekolady z dodatkiem wiórek kokosowych, orzechów i
pokruszonych herbatników, zachwyci zarówno dzieci jak i dorosłych , masa jest
słodka i pachnie dobrą mleczną czekoladą. Deser który potrzebuje tylko kilku
chwil do przygotowania , jest tak dobry,
że znika w kilka chwil…to nic, że
kalorie J
Świetne na każdą okazję.
Składniki:
2 kwadratowe płaty suchych wafli
20 dag masła
3/4 szklanki mleka 3,2 %
3/4 szklanki cukru
3 szklanki mleka w proszku pełnego
7 dag gorzkiej czekolady
1/2 szklanki wiórek
kokosowych
1/4 szklanki mielonych niezbyt drobno orzechów włoskich lub arachidowych
1/4 szklanki pokruszonych maślanych herbatników
Sposób przygotowania:
Masło umieścić w rondelku o grubym dnie, wlać zwykłe mleko, wsypać
cukier, dodać połamaną na kawałki gorzką czekoladę, podgrzewać aż wszystko się
rozpuści i będzie jednolite, nie gotować.
Zestawić z ognia , wystudzić do chłodnej masy czekoladowej
wsypywać partiami (po jednej szklance) mleka w proszku, mieszając trzepaczką aż
do połączenia, tak samo wsypać i połączyć z masą pozostałe dwie szklanki, na
koniec wsypać wiórka , pokruszone herbatniki oraz orzechy, dokładnie wymieszać.
Jeden płat wafla umieścić na folii aluminiowej, wylać gęstą
masę zostawiając po 1 cm od brzegów aby nie wypłynęła, wyrównać, docisnąć leciutko
drugim waflem , owijając całość folią aluminiową , można delikatnie obciążyć
deseczką na całości, włożyć na kilka godzin do lodówki lub na całą noc.
Po całkowitym stężeniu, kroić na kwadraty, podawać.
Smacznego!
Pysznie sie prezentuja, też dziś bedę robiła domowe wafle
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuńPyszne polecam
OdpowiedzUsuńDziękuję 😉
Usuń