Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 4 sierpnia 2019

Puszysty mleczny sernik



Sernik…który smakuje i pachnie prawdziwym domowym sernikiem. Bez zbędnych dodatków smakowych bez udziwnień. Prosty, smaczny i mega puszysty. 

Na moim blogu znajdziecie różnorodną ilość serników, zarówno warstwowych, tych z owocami,  na zimno czy ucieranych w makutrze. Mam ich chyba najwięcej wśród różnorodnych przepisów. Wszystkie zachwycają ale mnie najbardziej smakują takie jak ten mleczny. Nie od dziś wiadomo, że te proste wypieki zawsze są najlepsze.




Sernik jest z tych które pieką się z parą wodną i wyrastają podczas pieczenia a potem minimalnie opadają podczas studzenia w piekarniku, dzięki temu zachowuje swoją piankową strukturę i w niczym nie przypomina zbitych ciężkich serników. 
Upieczcie go sami i przekonajcie się o czym piszę.  To solidny kawałek pysznego domowego sernika.







Blaszka o wym 25/30 cm  

SKŁADNIKI:

Kakaowy spód:
20 dag mąki pszennej
10 dag masła
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao

1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego z mascarpone
1 szklanka drobnego cukru
1,5 szklanki mleka 3,2%
1,5 szklanki mleka w proszku
16 g cukru wanilinowego
6 dużych  jajek wiejskich
2 opakowania budyniu śmietankowego ( po 40 g)

Dodatkowo:
*Opcjonalnie cukier puder do oprószenia przed podaniem
2 kokilki ceramiczne z wodą

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA;

Kakaowy spód:

Mąkę przesiać na stolnicę wymieszać z kakao, dodać  pokrojone na kawałki zimne masło oraz śmietanę i żółtko, szybko zagnieść ciasto. 
Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 1 godzinę do zamrażarki. Zmrozić. 

Blaszkę do pieczenia o podanych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć na tarce jarzynowej ciasto, równomiernie na całej długości blaszki, lekko docisnąć dłonią. 

Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

Piekarnik nagrzać do temp 180*c. Wstawić dwie kokilki ceramiczne  napełnione wodą.

Wszystkie składniki do przygotowania masy muszą mieć temperaturę pokojową, należy je wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej przed pieczeniem.

Żółtka jaj utrzeć mikserem na puszystą pianę z cukrem i cukrem wanilinowym, dodawać cały czas miksując po łyżce sera twarogowego.  Wsypać proszek budyniowy i wlać zwykłe mleko, zmiksować , na sam koniec wsypać mleko w proszku ponownie zmiksować tak aby nie było żadnych grudek.

Białka jaj ubić osobno na gęstą lśniącą pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Sernik będzie miał dość rzadką ale puszystą konsystencję. 

Wylać na schłodzone ciasto kruche i włożyć sernik do gorącego piekarnika piec przez 1 godzinę na grzaniu góra dół bez termoobiegu.

Po 30 minutach podczas pieczenia sernik zacznie się mocno przypiekać, należy przykryć wierzch folią aluminiową i piec dalej.

 Studzić  przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Nie ma potrzeby przechowywania sernika w lodówce. Chyba , że są duże upały. 
Przed podaniem można leciutko oprószyć cukrem pudrem.




Słodkich wypieków!










7 komentarzy:

  1. Cudowny sernik! Takie proste są najlepsze :) Z mlekiem w proszku uwielbiam! Powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mleko w proszku można zastąpić innym składnikiem? ; )

    OdpowiedzUsuń
  3. Skusiłaś mnie.
    Wygląda obłędnie.Postaram się upiec w niedzielę.
    Czy blaszkę z sernikiem wstawiasz do wody i pieczesz?
    Czy woda ma być w piekarniku i parować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blaszkę z ciastem stawiam obok kokilek napełnionych wodą
      Gdy sernik się piecze woda paruje dzięki temu jest bardzo puszysty i mega wilgotny.
      Oczywiście można go upiec tradycyjną metodą w kąpieli wodnej ale wtedy polecam blaszkę dobrze zawinąć folią aluminiową, aby nic nie wypłynęło. Chyba, że ktoś ma jeszcze piekarnik parowy wtedy pieczenia jeszcze łatwiejsze bez ceregieli 🤨
      Pozdrawiam serdecznie 🤗

      Usuń
  4. Mam pytanko jaki to ser z mascarpone? Można nazwę?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj