Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 7 kwietnia 2015

Nowalijkowy koktajl

  • Po świątecznym obżarstwie czas na coś lekkiego.
  • Warzywny koktajl z nowalijkami na jogurcie -wiosenna bomba witaminowa, dzięki niemu organizm wzmacnia się po zimowym spadku odporności, pycha!



  • Składniki:

    1/2 litra naturalnego jogurtu
    1 pęczek rzodkiewek
    5 liści sałaty lodowej
    1 długi ogórek
    2 ząbki czosnku
    sól morska do smaku
    pieprz kolorowy z młynka do smaku
    50 g kiełków rzodkiewki do posypania
    plasterki rzodkiewki do dekoracji

  • Sposób przygotowania:


    Warzywa umyć, z ogórków obrać skórkę pokroić w kostkę tak samo obraną z natki rzodkiewkę,sałatę porwać na małe kawałki, przełożyć do wysokiego naczynia posolić, doprawić do smaku pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać zimny jogurt z lodówki i wszytko zmiksować blenderem na gładki mus.
    Rozlać do dwóch wysokich szklanek, posypać obficie kiełkami rzodkiewki udekorować plasterkami rzodkiewki i podawać od razu po przyrządzeniu.
                                            Życzę smacznego ;-)

czwartek, 2 kwietnia 2015

Świąteczna babka z kaszy manny

  • Prosta, dla wielu z Was pewnie dobrze znana, łatwa w przygotowaniu z kaszą manną, polewa mleczna sprawia że jest wilgotna lekka i wyjątkowa.Nie może jej zabraknąć na wielkanocnym stole, jeszcze zdążycie ją upiec choćby jutro? Ja polecam, bardzo ją lubię :)
  • Ważne jest aby z polewą trzymać ją w piekarniku nie dłużej niż 2 minuty, tak tylko 2 minuty, jeśli przegapicie będzie  wiórowata i nie smaczna .
  • To będzie chyba mój ostatni wpis przed świętami, więc życzę wszystkim moim czytelnikom bloga ....Spokojnych Zdrowych i Rodzinnych Świąt Wielkanocnych :)

 


Składniki:


Ciasto:
1 szklanka kaszy manny błyskawicznej
3 jajka
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
szczypta cynamonu
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

Mleczna polewa:
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 laski wanilii

Dekoracja:
biały lukier
skórka kandyzowana pomarańczowa


  • Sposób przygotowania:


    CIASTO: 
    Jajka wbijamy do miski wsypujemy cukier ustawiamy na garnku z parującą gorącą wodą i ubijamy na puszystą pianę, aż jajka wyraźnie podwoją swoja objętość, zdejmujemy z nad pary i dalej ubijamy aż masą będzie całkiem chłodna, nie przerywając miksowania, wsypujemy powoli kaszę mannę aż do skończenia, następnie do masy dodajemy szczyptę soli i cynamon, oraz skórkę pomarańczową, delikatnie mieszamy.
    Całość wylewamy do silikonowej formy na babę, pieczemy około 40 minut w temp 190*c.

    POLEWA MLECZNA:
     Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym oraz wydrążonym miąższem z wanilii i gorącą polewę wylewamy na babkę pieczemy jeszcze około 2-3 minut aż do wchłonięcia się całej polewy. 
    Wyjmujemy z piekarnika,zostawiamy do całkowitego wystudzenia. 
    Zimna babę dekorujemy lukrem i skórką kandyzowaną z pomarańczy.


                                                           Smacznego :)
    Wielkanocne Wypieki
    Babki Wielkanocne 2015
    Wielkanocne Smaki - edycja V

wtorek, 31 marca 2015

Jajka w chrzanowo-jabłkowym sosie

  •  Na blogach widać już wyraźnie świąteczną krzątaninę :) Pieką się babki, mazurki, co jeden to wymyślniejszy, a u mnie kolejna propozycja jajek tym razem w chrzanowo-jabłkowym sosie to oryginalne danie którym można wzbogacić tradycyjnie przygotowane śniadanie wielkanocne. Mają łagodny smak, są łatwe do przygotowania, myślę że warto spróbować!







Składniki:

6 jajek
2 jabłka
2 łyżki chrzanu
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka cukru
sól do smaku
rzodkiewka do dekoracji
rzeżucha do dekoracji

Sposób przygotowania:


  • Jajka gotujemy na twardo w osolonym wrzątku, zalewamy zimną wodą i obieramy ze skorupek,kroimy na połówki. 

  • Jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach,skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały, łączymy z chrzanem, śmietaną i majonezem, doprawiamy do smaku, solą i cukrem mieszamy. 

  • Sos przekładamy na półmisek, układamy na sosie jajka, dekorujemy rzodkiewką i świeża rzeżuchą.schładzamy w lodówce, podajemy.
  • Proste prawda?
  •                                                               Życzę smacznego ;-)
  • ALE JAJA!  Wielkanocne Smaki - edycja V

niedziela, 29 marca 2015

Jajka w laskowej skorupie


  • Święta idą coraz szerszym krokiem, ostatni dzwonek aby zaplanować Wielkanocne  menu.
  • Jajka królują u mnie pod każdą postacią, uwielbiamy je, dziś zostawiam Wam propozycję na przystawkę  w formie zapiekanych jajeczek   w orzechowej panierce, na świąteczny stół ale nie tylko!



  •    

Składniki:

4 jajka
5 łyżek bułki tartej
4 łyżki mielonych orzechów laskowych
4 łyżki żółtego sera
1/2 szklanki zimnego mleka
sól morska do smaku
pieprz czarny do smaku

1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych do panierowania
1/2 szklanki sezamu do panierowania


Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo w osolonym wrzątku, obieramy ze skorupek. W miseczce łączymy zmielone orzechy laskowe z bułką tartą serem żółtym startym na tarce o drobnych oczkach, wlać zimne mleko, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać







 Masą oblepić każde jajko panierować w mielonych orzechach wymieszanych z sezamem.






Ułożyć na pergaminie w blaszce i zapiekać a 15 minut w nagrzanym piekarniku do temp 180*c. Podawać jako przekąska na zimno.


                                                                                   Życzę smacznego ;-)


ALE JAJA! Wielkanocne Smaki - edycja V

wtorek, 24 marca 2015

Laskowa babka

  • Ciasto to, pieczone na szczególną okazję jaką jest Wielkanoc, przypomina mi moje dzieciństwo,  już sam jej aromat sprawia radość, piekę ją często ale najlepiej smakuje podczas świąt :)





Składniki:

5 jaj
25 dag masła
30 dag mąki pszennej
10 dag cukru trzcinowego brązowego
10 dag cukru zwykłego
16 g cukru wanilinowego Delecta
10 dag mielonych orzechów laskowych
5 łyżek śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta

Lukier:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
aromat cytrynowy
dowolna dekoracja

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową Miękkie masło ucieramy z jednym całym jajkiem,oraz żółtkami, cukrami na puszystą gładką masę, stopniowo miksując dodajemy po łyżce śmietany oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wsypać mielone orzechy laskowe,na końcu delikatnie wymieszać z ubitą wcześniej na sztywno pianę z białek.




Całość przełożyć do dużej formy na babę- u mnie silikonowa.Piec około 50 -55 minut w temp 160*c, do suchego patyczka. Lukier: Białko jaja ubić na sztywno , utrzeć z przesianym cukrem pudrem i odrobiną olejku cytrynowego do ciasta, polukrować zimną babę.Udekorować wg swojego uznania.

                                Życzę smacznego :-)

Wpis zgłaszam do konkursu Wielkanocne Wypieki z Delectą na Durszlaku.
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/wielkanocne-wypieki-z-delecta


Wielkanocne wypieki z Delectą

niedziela, 22 marca 2015

Jajeczka w rzodkiewkowym sosie

  • Jajeczka idealne na Wielkanocne śniadanie, sos jest delikatny a zarazem aromatyczny, polecam spróbować!



  • Składniki:

    Dla dwóch osób:

    4 jajka
    1 pęczek rzodkiewek+kilka do dekoracji
    150 ml śmietany 18%
    2 łyżki majonezu
    1 łyżka chrzanu
    1 łyżeczka soku z cytryny
    sól morska do smaku
    pieprz czarny grubo mielony do smaku
    rzeżucha do posypania

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo, zalewamy zimną wodą i obieramy ze skorupek, kroimy na połówki. 

Rzodkiewkę myjemy osuszamy ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, mieszamy ze śmietaną majonezem i chrzanem, gotowy sos wykładamy na talerz układamy w sosie jajka i posypujemy świeżą rzeżuchą. 

Schładzamy przez godzinę w lodówce.Podajemy na stół.


                                                     Życzę smacznego :-)

ALE JAJA!  Wielkanocne Smaki - edycja V

Baba z kuleczkami marcepanowymi

  • Baba z kuleczkami marcepanowymi -to wspaniały wypiek którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole, wszytko tu do siebie pasuje a czerwone kuleczki z marcepanu tylko dodają jej uroku! Pomysł własny :)





Składniki:

Ciasto;

6 jaj
25 dag masła
1,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki ziemniaczanej
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek oleju słonecznikowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
1 cukier waniliowy
aromat migdałowy

Kuleczki marcepanowe:

100 g marcepanu
odrobina czerwonego barwnika w żelu

Lukier czekoladowy:

100 g cukru pudru
1 czubata łyżka kakao
2 łyżki mleka
1 łyżeczka masła
kolorowa posypka do dekoracji

Sposób przygotowania:


KULECZKI MARCEPANOWE: Masę marcepanową wyrabiamy z odrobiną czerwonego barwnika, formujemy małe kuleczki wielkości dużych draży, układamy na talerzyku i schładzamy w lodówce, na czas przygotowania ciasta.


CIASTO: Masło wyjmujemy dużo wcześniej z lodówki aby osiągnęło temp pokojową.Wkładamy do miski wsypujemy cukier i cukier waniliowy,miksujemy na puszystą masę,nie przerywając ucierania wbijamy stopniowo po jednym jajku aż do skończenia. 
Mąkę ziemniaczaną mieszamy z mąką pszenną oraz proszkiem do pieczenia i po łyżce dodajemy do masy,dokładnie wszystko razem utrzeć,na koniec wlać olej oraz ocet i wymieszać.







Następnie wsypujemy kuleczki marcepanowe i mieszamy całość delikatnie łyżką. Ciasto wykładamy do dużej silikonowej formy na babę Pieczemy około 50 minut w temp 180*c-do suchego patyczka. Schłodzoną babę wyjmujemy z formy.




LUKIER CZEKOLADOWY: Cukier puder przesiewamy z kakao przez sitko do spulchnienia. Do małego rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło, podgrzewamy do rozpuszczenia, następnie wlewamy do cukru i kakao i ucieramy całość na gładką lśniącą masę.Ciepłym lukrem polewamy babę dekorujemy dowolnie.

                                                                Życzę smacznego :)


Babki Wielkanocne 2015


Wielkanocne Wypieki    Wielkanocne Smaki - edycja V
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj