Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 22 września 2014

Schab w aromatycznej kiszonej kapuście

  • Soczysta pieczeń ze schabu na aromatycznej jarzynce z kapusty kiszonej z rodzynkami, żurawiną, miodem,wspaniale prezentuje się na stole,na pewno posmakuje domownikom i gościom, będą zachwyceni tym aromatem!
  • Idealne danie na świąteczne chwile przy stole,czy inne uroczystości rodzinne.


Składniki

1 kg schabu bez kości
3 łyżki musztardy delikatesowej
pieprz czarny grubo mielony
1 łyżeczka majeranku

Jarzynka z kiszonej kapusty:
1 kg kiszonej kapusty
1 cebula
2 łyżki masła
1 puszka ananasa
1/2 szklanki wody
1 jabłko
1 łyżka rodzynek sułtanek
1 łyżka suszonej żurawiny
2 łyżki miodu prawdziwego
2 łyżeczki mąki pszennej do zawiesiny
2 goździki
1/2 łyżeczki kminku
1 łyżka sosu sojowego do smaku
sól do smaku
natka pietruszki i plasterki jabłka do dekoracji 

Sposób przygotowania

Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, smarujemy z każdej strony łagodną musztardą oprószamy dość obficie pieprzem grubo mielonym,oraz majerankiem,odstawić na godzinę do lodówki.

Następnie włożyć w woreczek do pieczenia związać ,na wierzchu porobić parę małych dziurek aby gorące powietrze uchodziło. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180*c i piec około 1,5 godziny,na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię aby schab złapał "rumieńca".

Jarzynka: Kapustę kiszoną jeśli jest bardzo kwaśna płuczemy w zimnej wodzie dwukrotnie,jeśli jest lekko ukiszona możemy z tej czynności zrezygnować, odciskamy dobrze,siekamy drobno nożem.

Masło rozgrzewamy w garnku dodajemy posiekaną drobno cebulę szklimy,następnie dodajemy kapustę,wlewamy sok z osączonego ananasa oraz wodę i dusimy około 45 minut pod przykryciem,w między czasie wrzucamy do jarzynki pokrojonego ananasa w kostkę.

Na 15 minut przed końcem pieczenia dodajemy resztę składników:żurawinę,rodzynki,miód,kminek,goździki doprawiamy solą oraz sosem sojowym,gotujemy całość.Z maki i małej ilości wody robimy zawiesinę in zagęszczamy jarzynkę.Schab przed podaniem ułożyć na kapuście udekorować natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj