Bardzo proste i bardzo smaczne bezmięsne danie obiadowe. Takie placki ziemniaczane z kapustą to starodawna potrawa kuchni ukraińskiej. Wychodzą pożywne, soczyste, zaraz po usmażeniu są mega chrupiące, mogą być również dodatkiem do potrawy mięsnej. Nam najbardziej smakują z dipem czosnkowym. Po prostu pychota!
Składniki:
40 dag kapusty białej
30 dag ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
pęczek świeżego koperku lub natki pietruszki
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 jajka
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Szczypta kuminu do smaku
Olej do smażenia
Dip czosnkowy:
3 ząbki czosnku
½ szklanki naturalnego jogurtu greckiego
½ szklanki majonezu
2 łyżeczki soku z cytryny
Szczypta cukru
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Dip czosnkowy:
Czosnek obrać przecisnąć przez praskę wymieszać z jogurtem, majonezem, doprawić sokiem z cytryny, cukrem oraz solą i pieprzem, odstawić do lodówki na czas przygotowywania placków.
Placki:
Kapustę drobno poszatkować , wsypać do miski, posypać łyżeczką soli, wymieszać, ugnieść łyżką i zostawić na godzinę aż zmięknie i puści sok, dobrze odcisnąć z nadmiaru soku. Ziemniaki i marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać do kapusty, razem z pokrojoną drobno cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem , dodać posiekaną natkę pietruszki lub koperek, wbić jajka, dodać mąkę, kumin oraz świeżo mielony pieprz, doprawić do smaku solą i dokładnie wymieszać.
Smażyć placki na rozgrzanym oleju na patelni z obu stron aż będą złociste. Podawać gorące z dipem czosnkowym.
Smacznego!
Wpis powstał przy współpracy z Kuchnie Świata
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !