Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 18 września 2014

Ciabata z rozmarynem i żurawiną

  • Ciabatki z żurawiną są chrupiące aromatyczne dzięki rozmarynowi,na śniadanie najlepsze,zapach jak w kuchni u babci.

  • Składniki

    40 dag mąki pszennej typ 480
    200 ml gorącej wody
    15 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    2,5 łyżki suszonej żurawiny
    4 gałązki świeżego rozmarynu
    oliwa do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania


Na stolnicę lub do miski wsypujemy przesianą mąkę,
 wlewamy stopniowo gorącą wodę ale nie wrzątek,wsypujemy łyżeczkę soli i cukru,
wkruszamy drożdże i zagniatamy ciasto aż zacznie odchodzić od ręki i będzie gładkie. 

Tak wyrobione ciasto formujemy w kulę smarujemy po wierzchu oliwą z oliwek przykrywamy lnianą ściereczką i odnosimy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia-ciasto ma podwoić swoja objętość.

 W tym czasie suszoną żurawinę zalewamy w miseczce wodą . 

Gdy ciasto wyrośnie ,żurawinę odsączamy i wyciskamy z wody w rekach i dodajemy do ciasta i ponownie zagniatamy. Dzielimy ciasto na dwie części i rozciągamy formując dwa wałki o jednakowej wielkości. 

Przez środek każdego wałka robimy nacięcia nożem do pieczywa i w środek wkładamy gałązki świeżego rozmarynu.

Układamy na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia.

Odstawiamy na kilka minut do ponownego wyrośnięcia. 

Piekarnik rozgrzewamy do 200*c wkładamy ciabaty i pieczemy 30 minut. Po upieczeniu wystudzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj