Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 4 grudnia 2015

Pasztet ze śledzi z suszonymi grzybami

Śledzie zazwyczaj spożywamy w zalewie octowej lub w różnych sosach, ewentualnie smażone.
Moja propozycja to pieczony ze śledzi pasztet, z dodatkiem suszonych grzybów, ziemniaków, odrobiny suszonej żurawiny, wyszło niebanalnie i bardzo smacznie, polecam, jako przystawka na zimno, idealnie komponuje się z cebulką perłową. Na nadchodzące święta wręcz idealny!





Składniki:

Na dwie małe keksówki
40 dag surowego śledzia solonego
35 dag ugotowanych ziemniaków w całości
25 g suszonych borowików
1 duża cebula
3 łyżki oliwy
2 łyżki śmietany 18%
3 jajka
1 łyżka suszonej żurawiny
½ łyżeczki cukru
5 łyżeczek czubatych bułki tartej
2 łyżeczki kaszy manny błyskawicznej
Sól morska do smaku
Pieprz cytrynowy do smaku
Szczypta gałki muszkatołowej
Szczypta majeranku otartego

Ponadto:
Cebulka perłowa do podania
Koperek świeży
Oliwa i bułka tarta do foremek 

Sposób wykonania:

Suszone grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na dwie godziny, gotujemy do miękkości, odcedzamy, wyciskamy.





Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, szklimy na małej patelni na oleju.

Śledzie zalewamy zimną wodą ewentualnie mlekiem, moczymy około 4 godzin, po czym mleko odlewamy, śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym, mielimy z ugotowanymi ziemniakami, oraz grzybami w maszynce do mięsa, dodajemy zeszkloną cebulę, wbijamy jajka, dodajemy pozostałe składniki: bułkę tartą, mannę, żurawinę, doprawiamy do smaku ziołami i całość dokładnie wyrabiamy w misce łyżką.



Dzielimy masę na dwie równe części, wykładamy do wysmarowanych np. oliwą i posypanych bułką tartą kek sówek i wygładzamy łyżką. 


Pieczemy przez 25- 30 minut w temp 180*c w piekarniku.
Studzimy, kroimy na plastry, podajemy na sałacie z cebulką perłową.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy pasztecik :-) z pewnością jest pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cos nowego, nigdy takiego nie próbowałam ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj