Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 24 listopada 2017

Ciasto mega cytrynowe

Orzeźwiające, piaskowe, mega cytrynowe , puszyste, jedno z moich ulubionych ciast pieczonych bez okazji, pasuje zarówno na wielką imprezę jak i do kawy z przyjaciółmi. Jednym słowem łatwa klasyka która zawsze wychodzi i nie potrzebuje wielkich umiejętności. Mój ideał  ciasta bez kremu.Polecam!




Keksówka  35 cm

3 duże jajka 
20 dag masła
¾ szklanki cukru
1 duża cytryna
2 pełne szklanki mąki tortowej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
½ szklanki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Lukier do polania

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki do upieczenia ciasta muszą mieć temp pokojową.

Miękkie masło umieszczamy w misie miksera, wsypujemy cukier i miksujemy na puszysto, cały czas miksując wbijamy po jednym jajku, dodajemy śmietanę, wlewamy sok z całej cytryny i startą  skórkę cytrynową. 

Mąkę tortową mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i sodą, wsypujemy do masy jajecznej, miksujemy krótko tylko do połączenia-ciasto będzie gęste.

Szpatułką wybieramy ciasto z miski i wkładamy do wyłożonej papierem keksówki, wygładzamy.
 Pieczemy 50 minut w temp 165*c lub do suchego patyczka. 

Studzimy przy otwartych drzwiczkach. Zimne wyciągamy na kratkę , lukrujemy.




Słodkich wypieków!



13 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj