Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 13 stycznia 2016

Kokosanka dla dorosłych

Wersji na to ciasto znajdziemy wiele, ma smaczny mocno intensywny kokosowy posmak, który dodatkowo wzbogaciłam likierem kokosowym, słone krakersy przełamują całą słodycz kremu, dzięki temu smaki się równoważą. Najlepsze na drugi dzień po przygotowaniu. Skuszą się Ci którzy z piekarnikiem są na bakier J




Składniki:

Na formę 25/25 cm
25 dag słonych krakersów

Masa kokosowa:
½ litra mleka
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
1 budyń śmietankowy
16 g cukru waniliowego
25 dag masła 82%
½ szklanki cukru
100 ml likieru kokosowego
15 dag wiórek kokosowych

Wierzch z prażonych wiórek:
10 dag wiórek kokosowych
1 łyżka czubata łyżka masła
1 łyżka cukru pudru

Sposób wykonania:

Masa budyniowa:
Żółtka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, wlać ½ szklanki mleka, dodać budyń oraz mąkę, zmiksować na jednolitą masę bez grudek.
Resztę mleka zagotować, dodać zmiksowaną masę z żółtkami, mieszać energicznie i ugotować budyń. Gotującą masę trzymać na ogniu około 1 minuty, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia zostawić w temp pokojowej do całkowitego wystygnięcia.

Miękkie masło utrzeć na puch dodając stopniowo po łyżce wystudzonego budyniu i likieru  zmiksować na krem , na koniec wsypać  wiórka, wymieszać szpatułką.

Kwadratową formę wyłożyć papierem-ja miałm silikonową więc nie wykładałam niczym, rozłożyć warstwę krakersów i jedną trzecią kremu, ułożyć kolejną warstwę krakersów i krem i znów krakersy, ostatnia warstwa stanowi krem,

Prażone wiórka:
Masło rozpuścić w misce z cukrem pudrem, wsypać wiórka, mieszając cały czas uprażyć na złocisto-uważać bo wiórka mają tendencję do przypalania.
Gdy będą złociste, zdjąć z kuchenki całkowicie wystudzić, posypać wierzch ciasta.

Schłodzić w lodówce.





3 komentarze:

  1. Co za dzień, widzę, że u ciebie dziś też na słodko :)
    Muszę kiedyś wypróbować przepis, bo brzmi smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam to ciasto, jest bardzo pyszne i pięknie zawsze wygląda ;).

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis :) Wypróbuję

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj