Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 28 lutego 2020

Ciasto Mleczna kanapka


Wilgotne mocno kakaowe blaty i przepyszny krem na bazie mleka w proszku, całość polana polewą z gorzkiej czekolady. Niebo w gębie, smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom, doskonale nadaje się na wszelkie imprezy. Ciasto najlepiej jest przygotować dzień przed podaniem i wyjąć na około 2 godziny z lodówki, wtedy ciasto mięknie i jest przyjemnie rozpływające się w ustach.

Krem którym jest przełożone ciasto nadaje się również do przełożenia i tynkowania tortów. Polecam!








 

Blaszka 25/30 cm

Ciasto:
5 dużych  jaj
1,5 szklanki cukru
¾ szklanki oleju słonecznikowego
½ szklanki wody
1,5 łyżki ciemnego kakao
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia


Krem mleczny:
35 dag masła 82%
2 szklanki mleka w proszku
3 łyżki cukru pudru
16 g cukru waniliowego
125 ml mleka 3,2%

Polewa:
5 dag masła
10 dag gorzkiej czekolady 60% kakao

Sposób przygotowania:

Ciasto:
Wszystkie składniki do przygotowania ciasta muszą mieć temp pokojową.

Do małego rondelka wlać wodę, olej wsypać szklankę cukru i dodać czarne i zwykłe kakao, całość  doprowadzić do wrzenia, gotować 1 minutę do rozpuszczenia cukru i połączenia masy, zdjąć z ognia wystudzić.
Mąkę tortową wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Białka jaj umieścić w misie miksera ubić na sztywną pianę, pod koniec wsypywać partiami pół szklanki cukru, zmniejszyć obroty miksera, dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki, wlać  ostudzoną masę z kakao, oraz delikatnie partiami wsypywać mąkę, wymieszać całość delikatnie rózgą od miksera, tak aby nie naruszyć struktury pianki bo inaczej powstanie nam zakalec.

Gotowe ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki –samo dno, boków niczym nie natłuszczać.
Włożyć do zimnego piekarnika piec przez około 40/45 minut w temp 180*c na grzaniu góra-dół.
Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, całkiem zimne przekroić wzdłuż na połowę otrzymując dwa blaty.

Krem mleczny:
Zwykłe mleko zagotować z cukrem waniliowym, całkowicie wystudzić.


Miękkie masło przełożyć do wysokiej miski utrzeć  na puch z cukrem pudrem, miksując partiami wsypywać  mleko w proszku na przemian wlewać zimne mleko z cukrem waniliowym, utrzeć do gładkości.
Masę wyłożyć na kakaowy blat, przykryć drugim blatem, leciutko docisnąć.
Masło rozpuścić w garnuszku do płynnej konsystencji , do gorącego dodać połamaną na małe kawałeczki gorzką czekoladą, odstawić na 2 minuty, po czym całość wymieszać otrzymując lśniącą gładką polewę.

Polać ciasto, włożyć na całą noc do lodówki. Wyciągnąć na 2 godziny przed podaniem aby zmiękło.

Słodkich wypieków!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj