Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 27 sierpnia 2016

Sos cukiniowo-paprykowy

Doskonała alternatywa kupnego sosu do spaghetti na bazie cukinii i papryki o sodko-kwaśnej nucie, idealny do mięs, makaronu, ryżu. Polecam go mieć w swojej spiżarce.





Składniki:

5 kg cukinii
3 kg czerwonej papryki
1/2 kg cebuli
1 główka czosnku
2 papryczki chili
1/3 szkl octu 10%
1/3 szkl oleju
2 szklanki cukru
3 łyżki soli
4 słoiczki koncentratu pomidorowego
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki ziół prowansalskich
pieprz czarny świeżo mielony do smaku

Sposób przygotowania:


Cukinię myjemy, nie ma konieczności obierania ze skóry, z dużych sztuk wydrążamy miąższ, z papryki usuwamy nasiona, cebulę i czosnek obieramy.
Cukinię ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, paprykę z chili kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa razem z czosnkiem oraz cebulą.






Mieszamy wszystkie składniki razem w garnku, wlewamy olej, ocet, dodajemy cukier, sól i przyprawy, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy około 30 minut, mieszając od czasu do czasu na wolnym ogniu, pod przykryciem.




Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy chwilę, mieszamy cały czas, gdyż sos ma tendencję do przypalania, Doprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku.
Sos wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, wekujemy 5 minut. Wynosimy do spiżarki.

Smacznego!

Róbmy przetwory! 2016




3 komentarze:

  1. Pysznosci! Nie ma nic lepszego niż domowe zapasy na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem zwolenniczką wszelkich sosow na zimę, potem bedzie jak znalazł

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis, zapisuję w ulubionych! ;-) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj