Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 27 sierpnia 2016

Sos cukiniowo-paprykowy

Doskonała alternatywa kupnego sosu do spaghetti na bazie cukinii i papryki o sodko-kwaśnej nucie, idealny do mięs, makaronu, ryżu. Polecam go mieć w swojej spiżarce.





Składniki:

5 kg cukinii
3 kg czerwonej papryki
1/2 kg cebuli
1 główka czosnku
2 papryczki chili
1/3 szkl octu 10%
1/3 szkl oleju
2 szklanki cukru
3 łyżki soli
4 słoiczki koncentratu pomidorowego
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki ziół prowansalskich
pieprz czarny świeżo mielony do smaku

Sposób przygotowania:


Cukinię myjemy, nie ma konieczności obierania ze skóry, z dużych sztuk wydrążamy miąższ, z papryki usuwamy nasiona, cebulę i czosnek obieramy.
Cukinię ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, paprykę z chili kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa razem z czosnkiem oraz cebulą.






Mieszamy wszystkie składniki razem w garnku, wlewamy olej, ocet, dodajemy cukier, sól i przyprawy, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy około 30 minut, mieszając od czasu do czasu na wolnym ogniu, pod przykryciem.




Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy chwilę, mieszamy cały czas, gdyż sos ma tendencję do przypalania, Doprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku.
Sos wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, wekujemy 5 minut. Wynosimy do spiżarki.

Smacznego!

Róbmy przetwory! 2016




3 komentarze:

  1. Pysznosci! Nie ma nic lepszego niż domowe zapasy na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem zwolenniczką wszelkich sosow na zimę, potem bedzie jak znalazł

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis, zapisuję w ulubionych! ;-) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj