Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 25 września 2016

Cannelloni ze szpinakiem i mięsem pod dwoma sosami



Delikatne danie, z włoskim akcentem, rurki cannelloni  nadziewane farszem mięsno- szpinakowym z serem, zapieczone pod dwukolorowym sosem, sycące w sam raz na jednodaniowy obiad lub ciepłą kolację. Polecam!



Składniki:

25 dag makaronu cannelloni
40 dag świeżego szpinaku
½ kg mielonego mięsa wieprzowego
15  dag sera cheddar
1 jajko
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
Sól i pierz do smaku
1,5 szklanki sosu pomidorowego domowego

Sos beszamelowy:
3 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
600 ml mleka
Gałka muszkatołowa do smaku
Suszony rozmaryn do smaku
Biały pieprz do smaku
5 dag startego sera cheddar do posypania
Świeża papryczka chili-niekoniecznie

Jak wykonać ? 

Cebulę i czosnek obrać posiekać , zeszklić na oliwie, dodać  mielone mięso, dusić aż będzie usmażone, doprawić w trakcie solą i pieprzem, dodać liście świeżego szpinaku, dusić do odparowania wody, zestawić z kuchenki, do gorącej masy wbić jajko, dodać starty ser cheddar i wymieszać.

Tak przygotowanym farszem nadziewać suche rurki cannelloni.
W naczyniu żaroodpornym na dnie wylać sos pomidorowy, ułożyć nadziane mięsem cannelloni.

Sos beszamelowy:
Masło roztopić w rondelku, wsypać mąkę i energicznie mieszać trzepaczką, chwilę przesmażyć, powoli wlewać mleko cały czas mieszając aż do zgęstnienia.
Doprawić solą, białym pieprzem i rozmarynem oraz gałką, zagotować zdjąć z ognia. Zalać sosem dokładnie rurki-powinny być całkowicie zanurzone, widelcem przemieszać delikatnie tak aby sos dostał się w każdy zakamarek-wtedy będziemy mieć gwarancję że rurki równomiernie się upieką i będą mięciutkie. 
Posypujemy startym cheddarem.




Naczynie przykrywamy szklaną pokrywą lub folią aluminiową zapiekamy około 30 minut w temp 180*c. Kilka minut przed końcem pokrywę zdjąć i lekko zrumienić. 
Przed podaniem można obłożyć plasterkami świeżej chili. Danie zyska na pikantności.
Smacznego!




3 komentarze:

  1. Bardzo lubię cannelloni, ale ze szpinakiem jeszcze nie jadłam. Tak kolorowo podane zachęca do skosztowania.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj