Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 4 października 2016

Kawowy mieszaniec



Kawa doskonale podnosi smak wszelkich wypieków a zarazem dodaje wspaniałego aromatu.

Nie ma lepszego sposobu na jesienną chandrę niż kawałek takiej delicji. Kawowy mieszaniec z markizami orzechowymi to delikatne w smaku ciasto o wyraźnym aromacie kawy. Czasem warto zapomnieć o liczeniu kalorii i rozkoszować się tym smakiem do woli. Ten deser to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Dodatek do niego to oczywiście filiżanka małej czarnej.




Składniki:

Tortownica 22 cm
Spód:
1 łyżka ciemnego kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
70 g rozpuszczonego masła

Warstwa kawowa:
25 dag sera mascarpone
½ litra śmietanki 30%
5 łyżeczek  kawy rozpuszczalnej
50 ml likieru kawowego
2 łyżki cukru pudru
3 listki żelatyny

Dodatkowo:
Kakao do oprószenia

Jak wykonać ? 


Spód:
Biszkoptowe herbatniki pokruszyć drobno, wymieszać w misce z kakao, rozpuszczaną kawą, dodać  rozpuszczone masło i utrzeć do konsystencji mokrego piasku. Rozsypać na wyłożonej pergaminem –samo dno tortownicy i ugnieść łyżką. Wstawić na czas robienia masy do lodówki
Kawowa masa:
Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie przez 5 minut, po czym odcisnąć, włożyć do miseczki i rozpuścić w mikrofali przez kilka sekund-2, 3 -uważać aby nie zagotować !

Schłodzoną śmietankę oraz ser mascarpone umieścić w misie miksera, wsypać cukier puder, miksować do momentu aż masa zacznie gęstnieć wtedy wsypać rozpuszczalną kawę, wlać likier i cienkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę cały czas miksując.
Gotową masę wyłożyć na ciasteczkowy spód, wygładzić, oprószyć  grubo kakao, powciskać markizy orzechowe, włożyć na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!




17 komentarzy:

  1. o matko kochana jakie to piękne i smaczne musi być :) robię w sobotę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kawy nigdy nie odmawiam a ciasta z kawą to już podwójna radość dla podniebienia :)Pozdrawiam Aga :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale czad! Ciacho wygląda rewelacyjnie, musi być pyszne! :P

    OdpowiedzUsuń
  4. przepięknie wygląda! A jak z kawą, to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. O mamuniu, aż mi ślinka cieknie! Niesamowicie apetyczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pieknie sie prezentuje, musi byc przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudeńko! Uwielbiam wszelkiego rodzaju kawowe desery :) Ja właśnie delektuje się sernikiem gotowanym kawowym

    OdpowiedzUsuń
  8. Po prostu arcydzieło cukiernicze! Bravo😀

    OdpowiedzUsuń
  9. Od samego patrzenia ślinotoku dostaję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. czy musi byc koniecznie alkohol? czy bez alkoholu kawowego tez super smakuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie musi :) można spokojnie pominąć :) Ja miałam to dodałam :)

      Usuń
  11. Zrobilam, pyszny😊

    OdpowiedzUsuń
  12. Ludzie, po co pisac komentarze typu: Wyglada pysznie, wpraszam sie na kawalek. To bez sensu. To zadna informacja dla osob, ktore chca skorzystac z przepisu. Zrobcie i dopiero wtedy skomentujcie😊

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo ładne zdjęcia, a samo ciasto - bajka, wygląda super

    OdpowiedzUsuń
  14. Popieram-anonimowy, nic nie wynika z tego. Upiecz i komentuj a nie jakieś "achy"

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj