Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 8 stycznia 2017

Paszteciki drożdżowe z mięsem



Paszteciki drożdżowe robię zawsze z mięsa na którym gotuję niedzielny rosół , wtedy nie mam problemu z pozbyciem się go, zawsze jest to mięso drobiowe i wołowe. 
Podaję je tradycyjnie z domowym barszczem czerwonym. Smakują rewelacyjnie!


Składniki:

Ciasto:
½ kg mąki pszennej tortowej
1 opakowanie suszonych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
2 jajka
1 czubata łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
1 jajko do posmarowania ciasta
Odrobina suchego maku lub sezamu do posypania

Farsz:
60-70 dag gotowanego mięsa drobiowego i wołowego
½ szklanki rosołu
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
Sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka majeranku


Jak wykonać ?

Farsz:
Cebulę i czosnek obieram, siekam drobniutko, duszę na małej patelni na oliwie, aż się zeszkli. Gotowane mięso mielę przez maszynkę, mieszam z ciepłym wywarem z rosołu, dodaję podduszoną cebulę z czosnkiem, doprawiam do smaku solą pieprzem oraz majerankiem, mieszam dokładnie.

Przygotowuję ciasto:
Mąkę pszenną mieszam z suchymi drożdżami, wlewam ciepłe mleko, dodaję jajka oraz sól wyrabiam dokładnie ciasto ręką. Odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę aby podrosło.

Na podsypaną stolicę mąkę wykładam połowę ciasta, wałkuję na cienki prostokąt, na środku układam mięsny farsz, następnie zlepiam brzegi i powstały rulon odwracam łączeniem do dołu. 

Tak samo postępuję z drugą częścią ciasta.
Przykrywam rulony ciasta z farszem ściereczką bawełnianą, zostawiam na 15 minut aby podrosło, po czym kroję nożem na kawałki, układam na blasze wyłożonej pergaminem, smaruję rozkłóconym jajkiem z łyżką mleka, posypuję suchym makiem lub sezamem, piekę 25 minut w temp 175*c.

Podaję z czerwonym barszczem.
Smacznego J







3 komentarze:

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj