Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 18 maja 2017

Tartaletki z kremem karpatkowym i rabarbarem




Kruche tartaletki można przygotować na nieskończenie wiele sposobów . Zarówno na słodko jak i na słono smakują doskonale. Takimi delicjami  na jeden kęs  z kremem karpatkowym i kwaśnym rabarbarem można mile zaskoczyć gości, smaku dopełniają prażone na suchej patelni płatki migdałowe.

Składniki:

Ciasto kruche:
2 czubate szklanki mąki pszennej Młynomag
25 dag masła
60 g cukru
Szczypta proszku do pieczenia
1 żółtko

Krem karpatkowy:
1/2 litra mleka
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
1/2 kostki masła
kilka kropel aromatu cytrynowego


Wierzch:
½ kg rabarbaru
10 dag malin
1 szklanka cukru
½ szklanki płatków migdałowych

Sposób przygotowania;

Ciasto kruche:
Mąkę wymieszać z cukrem i szczyptą proszku do pieczenia, dodać żółtko oraz pokrojone w kostkę zimne masło, zagnieść ciasto.
Włożyć na 20 minut do lodówki, po czym rozwałkować na podsypanej lekko mąką stolnicy , wylepić nim foremki do tartaletek , ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec około 15-17 minut-do złocistego koloru.
Upieczone miseczki wyjąc, wystudzić.

Krem karpatkowy:
 Z 1/2 litra mleka odlewamy 3/4 szklanki pozostałość zagotowujemy z cukrem, do odlanej części mleka wbijamy jajko dodajemy mąki i miksujemy na gładko, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń.
 Studzimy.
Miękkie masło ucieramy na puch dodając kilka kropel aromatu cytrynowego  oraz stopniowo cały czas miksując po łyżce zimnego budyniu aż powstanie puszysty  krem.

Wierzch:
Płatki migdałowe uprażyć na złocisto na suchej patelni.
Pokrojony rabarbar wymieszac z malinami, oraz kilkoma łyżkami wody, całość zagotować, dodać cukier oraz żel fiks, gotować jeszcze kilka minut, zestawić z ognia do całkowitego wystygnięcia.
Tartaletki napełniać kremem karpatkowym wierzch udekorować galaretką rabarbarową,  posypać płatkami migdałowymi.


Słodkich wypieków!




1 komentarz:

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj