Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 9 sierpnia 2017

Krem fasolowo- cukiniowy z szynką parmeńską

Rewelacyjna zupa krem którą szybko przygotujemy w sezonie świeżej fasolki i cukinii, swój smak zawdzięcza świeżym listkom mięty i szynki parmeńskiej. Niebanalnie i bardzo smacznie!






Składniki:

1 cukinia
25 dag fasolki szparagowej zielonej
3 ziemniaki
1/2 pora
1 cebula
1 ząbek czosnku
6 listków świeżej mięty
10 dag szynki parmeńskiej
10 dag serka topionego śmietankowego
2 łyżki masła
sól ziołowa do smaku
pieprz swieżo mielony do smaku
gałka muszkatołowa do smaku

Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa myjemy, cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę.
W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy warzywa, szklimy 5 minut pod przykryciem, następnie zalewamy wodą-tyle żeby zakryła warzywa, wrzucamy listki miety i gotujemy do miękkości około 25 minut.

Gdy zupa się gotuje, szynkę parmeńską pokrojoną w cieniutkie plasterki zawijamy w rulony, obsmazamy na suchej patelni aż stanie się chrupiąca i przypieczona
Pod koniec gotowania dodajemy do zupy serki topione, doprawiamy do smaku solą ziołową, gałką oraz pieprzem , miksujemy zupę blenderem na krem. 
Rozlewamy do bulionówek podajemy z chrupiacą szynką. 

Smacznego!



3 komentarze:

  1. Mniam jakie pyszności dzisiaj u ciebie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi pysznie! Akurat sezon na cukinię i fasolkę w pełni, więc już wiem co dzisiaj będzie na obiad;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ochoczo kusi do zjedzenia ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj