Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 9 sierpnia 2017

Krem fasolowo- cukiniowy z szynką parmeńską

Rewelacyjna zupa krem którą szybko przygotujemy w sezonie świeżej fasolki i cukinii, swój smak zawdzięcza świeżym listkom mięty i szynki parmeńskiej. Niebanalnie i bardzo smacznie!






Składniki:

1 cukinia
25 dag fasolki szparagowej zielonej
3 ziemniaki
1/2 pora
1 cebula
1 ząbek czosnku
6 listków świeżej mięty
10 dag szynki parmeńskiej
10 dag serka topionego śmietankowego
2 łyżki masła
sól ziołowa do smaku
pieprz swieżo mielony do smaku
gałka muszkatołowa do smaku

Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa myjemy, cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę.
W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy warzywa, szklimy 5 minut pod przykryciem, następnie zalewamy wodą-tyle żeby zakryła warzywa, wrzucamy listki miety i gotujemy do miękkości około 25 minut.

Gdy zupa się gotuje, szynkę parmeńską pokrojoną w cieniutkie plasterki zawijamy w rulony, obsmazamy na suchej patelni aż stanie się chrupiąca i przypieczona
Pod koniec gotowania dodajemy do zupy serki topione, doprawiamy do smaku solą ziołową, gałką oraz pieprzem , miksujemy zupę blenderem na krem. 
Rozlewamy do bulionówek podajemy z chrupiacą szynką. 

Smacznego!



3 komentarze:

  1. Mniam jakie pyszności dzisiaj u ciebie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi pysznie! Akurat sezon na cukinię i fasolkę w pełni, więc już wiem co dzisiaj będzie na obiad;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ochoczo kusi do zjedzenia ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj