Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 8 sierpnia 2017

Ciasto kokosowo –wiśniowe

Bardzo łatwe do przygotowania z wyglądu niepozorne ciasto tortowe które mimo, że nie wygląda ekstra,  smakuje bardzo dobrze. Zamiast wiśni polecam też maliny. Biszkopt można upiec dzień wcześniej a złożyć go na następny dzień. Gwarantuję, że uda się każdemu.

Polecam na różne słodkie okazje.



Składniki:


Biszkopt:
5 jaj
3/4 szklanki cukru
¾ szklanki mąki tortowej
1płaska  łyżeczka proszku do pieczenia

Masa kokosowa:
½ litra śmietany kremówki
¾ szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%
8-9 łyżek cukru pudru
½ szklanki białych wiórek kokosowych

Poncz:
½ szklanki likieru kokosowego
½ szklanki przegotowanej zimnej wody

Dodatkowo:
2 szklanki gęstej konfitury wiśniowej
Wiórki kokosowe do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na gładką lśniącą pianę pod koniec wsypując,  łyżka po łyżce cukier, aż piana będzie sztywna, dodajemy żółtka i miksujemy, mąkę mieszamy z proszkiem przesiewamy przez sito do masy jajecznej i delikatnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach , biszkopt ma być puszysty. Wylewamy do blaszki o wym  25/30 m pieczemy w temp 170*c przez 25-30 minut.
Po upieczeniu studzimy, zimny biszkopt przekrawamy wzdłuż na połowę.

Krem:
Wszystkie składniki kremu powinny być dobrze schłodzone.
Śmietanę kremówkę połączyć z kwaśną śmietaną oraz cukrem pudrem, zmiksować na gęsty krem, pod koniec wsypać wiórka i wymieszać  łyżką.

Poncz:
Likier kokosowy wymieszać z wodą.

Złożenie ciasta:
Pierwszy przekrojony blat ciasta nasączyć połową ponczu, posmarować frużeliną wiśniową nałożyć ¾ kremu przykryć biszkoptem, nasączyć wyłożyć resztę kremu i posypać wiórkami.
Chłodzić całą noc w lodówce.

Słodkich wypieków!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj