Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 11 czerwca 2018

Pychotka rabarbarowo-truskawkowa


Jedno z moich ulubionych letnich  wypieków, kruche ciasto  z warstwą budyniu i owoców, słodkie smaki przełamane lekko kwaśnymi, czy może być coś lepszego ? To duet doskonały!


Nie licząc czasu pieczenia ciasto jest ekspresowe do przygotowania. Gdy zapach pieczonego ciasta unosi się w domu, jakimś cudem cała rodzina zagląda do kuchni i pyta co dziś pysznego , wspólne delektowanie przy stole to te chwile , które lubię najbardziej. 
Wielbiciele słodkości na pewno nie przejdą obok niego obojętnie. Nadaje się na wszelkie okazje,  także na te aby w pieczenie zaangażowała się cała rodzina. 

 Z Palmą Ci się upiecze ;)






Składniki:


Ciasto:
2  szklanki mąki pszennej
1 czubata szklanka  mąki krupczatki
25 dag  Palmy firmy Bielmar
3 jajka
30 g cukru waniliowego ze skórką cytrynową
1 szklanka drobnego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 18%

 Masa :
 1 litr mleka
 3  budynie śmietankowe  zwykłe te na ½ litra mleka
 2 łyżki cukru
1 laska wanilii
  cukier puder do oprószenia

Nadzienie:
25 dag truskawek
25 dag rabarbaru
2-3  łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Na stolnicę lub do dużej michy wsypać mąkę pszenną wymieszaną z krupczatką, dodać pokrojone na kawałki  zimnej margaryny  palmy oraz  proszek do pieczenia, wsypać cukier, wbić jajka, dodać śmietanę oraz cukier ze skórką  cytrynową  i zagnieść gładkie ciasto.

Owinąć je folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie odkroić 3/4 ciasta i wylepić wyłożoną papierem pergaminowym formę 42/29 cm resztę mniejszej porcji ciasta włożyć z powrotem do lodówki.


Masa:

 Budynie waniliowe wymieszać z 1 szklanką mleka, resztę mleka zagotować z dwoma łyżkami cukru,oraz wydrążoną wanilią (same nasionka)  następnie wlać mieszankę z proszkiem budyniowym i cały czas mieszając ugotować budyń.
 Lekko ostudzić i jeszcze ciepły wylać na kruchy wylepiony spód. Wierzch wyrównać łyżką .


Rabarbar umyć pokroić na kawałki, wymieszać z pokrojonymi na połówki truskawkami ,  oraz mąką ziemniaczaną i cukrem, wysypać owoce na budyń, na wierzch pokruszyć resztę schłodzonego ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika do 175* i piec około 45-50  minut.

Po upieczeniu studzić przy uchylonych drzwiczkach.


Oprószyć cukrem pudrem.







Wpis zawiera lokowanie produktu, dodaję go do akcji konkursowej na Durszlaku, każdy kto prowadzi bloga może wziąć udział, zachęcam!

5 komentarzy:

  1. Świetny przepis :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piszesz że 3 budynie na pół litra mleka.w przepisie jest litr. Ma być 6 budyniów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosze czytać ze zrozumieniem :) .... na litr mleka dajemy 3 torebki budyniu zwykłego, nie te duże na 750 ml mleka bo i takie są..Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Mniam ależ rewelacja ciasto! Trzymam kciuki za wygraną :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj