Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 11 czerwca 2018

Pychotka rabarbarowo-truskawkowa


Jedno z moich ulubionych letnich  wypieków, kruche ciasto  z warstwą budyniu i owoców, słodkie smaki przełamane lekko kwaśnymi, czy może być coś lepszego ? To duet doskonały!


Nie licząc czasu pieczenia ciasto jest ekspresowe do przygotowania. Gdy zapach pieczonego ciasta unosi się w domu, jakimś cudem cała rodzina zagląda do kuchni i pyta co dziś pysznego , wspólne delektowanie przy stole to te chwile , które lubię najbardziej. 
Wielbiciele słodkości na pewno nie przejdą obok niego obojętnie. Nadaje się na wszelkie okazje,  także na te aby w pieczenie zaangażowała się cała rodzina. 







Składniki:


Ciasto:
2  szklanki mąki pszennej
1 czubata szklanka  mąki krupczatki
25 dag masła
3 jajka
30 g cukru waniliowego ze skórką cytrynową
1 szklanka drobnego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 18%

 Masa :
 1 litr mleka
 3  budynie śmietankowe  zwykłe te na ½ litra mleka
 2 łyżki cukru
1 laska wanilii
  cukier puder do oprószenia

Nadzienie:
25 dag truskawek
25 dag rabarbaru
2-3  łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Na stolnicę lub do dużej michy wsypać mąkę pszenną wymieszaną z krupczatką, dodać pokrojone na kawałki  zimne masło  dodać  proszek do pieczenia, wsypać cukier, wbić jajka, dodać śmietanę oraz cukier ze skórką  cytrynową  i zagnieść gładkie ciasto.

Owinąć je folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie odkroić 3/4 ciasta i wylepić wyłożoną papierem pergaminowym formę 42/29 cm resztę mniejszej porcji ciasta włożyć z powrotem do lodówki.


Masa:

 Budynie waniliowe wymieszać z 1 szklanką mleka, resztę mleka zagotować z dwoma łyżkami cukru,oraz wydrążoną wanilią (same nasionka)  następnie wlać mieszankę z proszkiem budyniowym i cały czas mieszając ugotować budyń.
 Lekko ostudzić i jeszcze ciepły wylać na kruchy wylepiony spód. Wierzch wyrównać łyżką .


Rabarbar umyć pokroić na kawałki, wymieszać z pokrojonymi na połówki truskawkami ,  oraz mąką ziemniaczaną i cukrem, wysypać owoce na budyń, na wierzch pokruszyć resztę schłodzonego ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika do 175* i piec około 45-50  minut.

Po upieczeniu studzić przy uchylonych drzwiczkach.


Oprószyć cukrem pudrem.








5 komentarzy:

  1. Świetny przepis :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piszesz że 3 budynie na pół litra mleka.w przepisie jest litr. Ma być 6 budyniów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosze czytać ze zrozumieniem :) .... na litr mleka dajemy 3 torebki budyniu zwykłego, nie te duże na 750 ml mleka bo i takie są..Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Mniam ależ rewelacja ciasto! Trzymam kciuki za wygraną :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj