Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 19 października 2022

Fale dunaju z owocami, kremem budyniowym i galaretką

 

 

To ciasto to klasyka. W moim domu gościło już w różnym wydaniu , najlepiej smakuje z galaretką na wierzchu lub po prostu czekoladową polewą. Jest nieskomplikowane i dość szybkie do przygotowania. Posmakuje tym który nie lubią przesadnie kremowych ciast.





 

Składniki na blaszkę 25/35 cm


Ciasto ucierane:

5 jajek

2,5 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

¾ szklanki drobnego cukru

1 szklanka oleju

2 łyżki kakao

16 g cukru wanilinowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

 

Krem maślano-budyniowy:

20 dag masła 82%

3 szklanki mleka

2 budynie śmietankowe Dr.Oetker po 40g

2 żółtka

5 łyżek cukru

1 łyżka cukru wanilinowego Dr.Oetker


Dodatkowo:

2 gruszki

1 duże jabłko

2 galaretki czerwone np. malinowa lub owoce leśne

 

 

Sposób przygotowania:

Jajka wbić do miski, wsypać cukier oraz cukier wanilinowy ubić na jasną puszystą masę. Wlać olej delikatnie wymieszać na niskich obrotach miksera.  Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, dodawać łyżka po łyżce do masy jajecznej mieszając . Połowę ciasta wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o podanych wymiarach, do reszty ciasta dodać kakao, wymieszać. Wylać na jasne ciasto, powciska w ciasto pokrojone gruszki o raz jabłko.

Piec około 40 minut w temp 180*c na grzaniu góra dół. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

 

Krem budyniowy:

2 szklanki mleka zagotować z cukrami w szklance mleka wymieszać budynie i żółtka, wlać do gotującego się mleka i ugotować gesty budyń. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

 

Miękkie masło utrzeć na puch dodawać po łyżce zimnego budyniu, zmiksować na gładki puszysty krem. Rozsmarować na zimnym cieście.

Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody, tężejącą zalać ciasto. Odstawić do lodówki.


Smacznego!


 

2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj