Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 27 września 2014

Karkówka w sosie grzybowym

  • Danie które pachnie lasem i jesienią,serwujemy z ziemniakami,smakuje i pachnie obłędnie!
  • Na obiad znakomita..:)

Składniki

1 kg karczku bez kości
4 łyżki masła
1 litr bulionu
sól ziołowa do smaku
50 ml białego wytrawnego wina -niekoniecznie

Sos:
50 dag maślaków i kozaków czerwonych
1 duża cebula
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
pieprz ziarnisty
1 łyżeczka maki pszennej
10 dag śmietany 18%

Sposób przygotowania

Karkówkę kroimy na centymetrowe plastry,oprószamy solą ziołową do smaku z każdej strony. 

Na patelni rozgrzewamy masło obsmażamy kotlety.Wkładamy do garnka zalewamy gorącym bulionem dodajemy listek laurowy pieprz ziarnisty i ziele angielskie,gotujemy do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem.
Pod koniec duszenia wlewamy wino-można zrezygnować.

Sos: Grzyby oczyszczamy,myjemy,duże kroimy na mniejsze kawałki,małe zostawiamy w całości.
Cebulę obieramy siekamy.Przesmażamy wszystko na tłuszczu z mięsa,aż będą miękkie,doprawiamy do smaku-całość dodajemy do garnka z mięsem dusimy 5 minut zagęszczamy mąką wymieszaną ze śmietaną całość doprowadzamy do wrzenia. 
Podajemy z ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj