Składniki
1 kg karczku bez kości
4 łyżki masła
1 litr bulionu
sól ziołowa do smaku
50 ml białego wytrawnego wina -niekoniecznie
Sos:
50 dag maślaków i kozaków czerwonych
1 duża cebula
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
pieprz ziarnisty
1 łyżeczka maki pszennej
10 dag śmietany 18%
4 łyżki masła
1 litr bulionu
sól ziołowa do smaku
50 ml białego wytrawnego wina -niekoniecznie
Sos:
50 dag maślaków i kozaków czerwonych
1 duża cebula
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
pieprz ziarnisty
1 łyżeczka maki pszennej
10 dag śmietany 18%
Sposób przygotowania
Karkówkę kroimy na centymetrowe plastry,oprószamy solą ziołową do smaku z każdej strony.
Na patelni rozgrzewamy masło obsmażamy kotlety.Wkładamy do garnka zalewamy gorącym bulionem dodajemy listek laurowy pieprz ziarnisty i ziele angielskie,gotujemy do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem.
Pod koniec duszenia wlewamy wino-można zrezygnować.
Sos: Grzyby oczyszczamy,myjemy,duże kroimy na mniejsze kawałki,małe zostawiamy w całości.
Cebulę obieramy siekamy.Przesmażamy wszystko na tłuszczu z mięsa,aż będą miękkie,doprawiamy do smaku-całość dodajemy do garnka z mięsem dusimy 5 minut zagęszczamy mąką wymieszaną ze śmietaną całość doprowadzamy do wrzenia.
Podajemy z ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !