Kocham jesień za kubek
gorącej herbaty z rumem , za ciepły kocyk, za deszcz dudniący o parapet, i za
zapach pieczonej szarlotki J Czas płynie trochę wolniej, można więcej chwil spędzić
w kuchni i pichcić ulubione dania.
Chrupiące grzanki prosto z
piekarnika z karmelizowaną czerwoną cebulą, suszonymi pomidorami, szpinakiem i
pleśniowym serem to numer jeden wśród jesiennych smakołyków.
Można je przygotować na
wiele sposobów i zawsze będą pyszne. Te doskonale wpiszą się w niejedną imprezę
czy chrupiący podwieczorek, nie wymagają zbyt wiele pracy a są pyszne!
Składniki:
2 pszenne bagietki
2 czerwone cebule
10 dag świeżego szpinaku
2 łyżki masła
100 ml octu balsamicznego
6 -7 sztuk suszonych
pomidorów z zalewy
10 dag miękkiego
pleśniowego sera
Świeżo mielony pieprz do
smaku
Wykonanie:
Cebulę obrać, ostrym nożem
pokroić w piórka , na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę przykryć, polać
octem balsamicznym i dusić około 10-15 minut od czasu do czasu mieszając aż
zmięknie, doprawić odrobiną czarnego pieprzu do smaku. Zestawić z ognia,
przestudzić.
Szpinak opłukać, osuszyć.
Osaczone z zalewy suszone pomidory pokroić w cienkie paski. Pleśniowy ser
pokroić na kawałki.
Bagietkę pokroić na
kromki, lekko skropić oliwą z suszonych pomidorów, ułożyć karmelizowaną cebulę,
po kilka listków szpinaku i pomidorów, przykryć serem pleśniowym, zapiekać 10 minut w
nagrzanym do 180*c piekarniku aż staną się chrupiące a ser roztopi. Podawać od
razu!
Smacznego!
#myAmbition
Na zdjęciu powyżej widzicie nóż Ambition który można nabyć w sklepie
Dla wszystkich czytelników bloga sklep przygotował zniżkę 10%
na hasło:ZDROWA JESIEŃ obowiązuje do 31.12.2017.
Apetyczne grzanki! Fajna przekąska!
OdpowiedzUsuń