Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 17 stycznia 2015

Tołpyga z warzywami i sosem jajeczno cytrynowym

  • Witam Was ciepło..:) Dziś nie tak jak zawsze przy weekendzie, na słodko, mam coś innego równie pysznego- rybkę, oczywiście można zrobić z innego fileta, ale myślę że ta też posmakuje.
  • Tołpyga jest rybą podobną do karpia choć mniej tłustą przyrządzona w podany sposób jest pyszna i stanowi urozmaicenie codziennego menu, doskonale smakuje z pieczonymi ziemniaczkami.


Składniki

40 dag świeżego fileta tołpygi ze skórą
2 marchewki
1 por
4 plasterki cytryny
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka oliwy
½ łyżeczki kolendry
pieprz syczuański
sól do smaku
1 woreczek do pieczenia ryb


Sos:
1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołowego
2 łyżki masła
2 łyżeczki mąki pszennej
Sok z ½ cytryny
1 żółtko
½ szklanki śmietany kremówki
Szczypta cukru
sól do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku

Sposób przygotowania

Filety umyć osuszyć ręcznikiem papierowym przekroić na dwie duże Porcje, posypać solą i roztartym pieprzem syczuańskim równomiernie, oliwę wymieszać z octem balsamicznym oraz kolendrą , natrzeć mieszanką rybę, ułożyć na każdym filecie po dwa plasterki cytryny, włożyć do lodówki na 3 godziny.


Obraną marchewkę pokroić w cieniutkie paseczki, por w krążki, zamarynowaną rybę włożyć do woreczka obsypać warzywami zamknąć woreczek ułożyć w naczyniu i piec w nagrzanym do 180*c piekarniku 20 minut.


Sos: Do rondelka włożyć masło roztopić, wsypać mąkę i cały czas mieszając dusić 1 minutę. Następnie wlać gorący bulion zamieszać doprawić szczypta cukru i pieprzu, dodać sok z cytryny , i posolić do smaku , na koniec wlać śmietankę i podgrzać ale nie gotować! Żółtko włożyć do miseczki rozrobić z niewielką ilością sosu , po chwili dodać do rondelka i całość wymieszać. Upieczoną rybę wyłożyć na talerze przed podaniem polać sosem.


                                                                                 Życzę smacznego   ;-)

3 komentarze:

  1. Przepis jak zwykle genialny, aż chce się smakować oczami.
    Przepraszam za zaistniałą sytuację i mam nadzieję, że nie gniewa się Pani aż tak mocno. Dlatego również publicznie przepraszam :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj