Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 13 stycznia 2015

Sernik czekoladowy

  • Czekolada jest idealna na każdą porę roku,doskonale wzbogaca smak tego ciasta,do wypieku użyłam mojego ulubionego serka firmy WIELUŃ który otrzymałam jakiś czas temu do testowania.
  • Zawsze raczej używałam go do smarowania bułeczki na śniadanie, odkąd użyłam go do wypieków już nie kupuję innego...;-) Jest kremowy bez zbędnych dodatków jakie czasem zawierają sery innych marek.
  • Doskonale spisze się do serników.
  • Polecam ten wypiek na zimowy deser do filiżanki małej czarnej.



  • Składniki

    Tortownica o śr 28 cm

    Ciasto:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki cukru
    2 żółtka
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    12 dag masła
    1 czubata łyżeczka śmietany 18%
    szczypta soli

    Masa serowa:
    1 kg kremowego twarogu Wieluń
    4 jajka
    200 ml śmietany kremówki
    50 g masła
    1 budyń czekoladowy o smaku trufli
    100 g gorzkiej czekolady
    3/4 szklanki cukru
    16 g cukru waniliowego
    2 łyżki rumu

    Dekoracja:
    polewa czekoladowa
    posiekane orzechy włoskie
  • Sposób przygotowania

  • Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, masło posiekać na kawałki wrzucić do mąki dodać łyżeczkę śmietany, żółtka, cukier, szczyptę soli i siekaczem do ciasta kruchego lub ręką połączyć składniki.Na koniec zagnieść ciasto i wylepić dno wyłożonej pergaminem tortownicy.

  • Masa serowa: Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę dodać kremowy twarożek, zmiksować .

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać do masy serowej wlać śmietankę dodać miękkie masło oraz wsypać budyń, wlać rum i krótko zmiksować aby nie napowietrzać zbytnio masy.Wylać na kruchy spód, wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika -na półce niżej ustawić małą blaszkę z wodą -dzięki takiemu pieczeniu sernik będzie wilgotny, piec 60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Całkiem zimny udekorować polewą czekoladową i posypać orzechami.

  Przepis bierze udział w czekoladowym konkursie trzymajcie kciuki!




http://tortadellafiglia.com/ 

                                                Życzę Smacznego ;-)

11 komentarzy:

  1. Uwielbiam sernik, ale ten mnie zaskoczył ^^, świetny pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam ochotę na taki właśnie czekoladowy sernik, wygląda pysznie! Może i ja się skuszę i wypróbuję ten ser z Wielunia, bo już kilka razy o nim słyszałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślinotoku dostaje od samego patrzenia a co dopero czuc jego zapach ...mmmm

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudny, uwielbiam serniczki a Twój wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda obłędnie.Smakowitość.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Agatko u Ciebie znowu takie pyszności :) pyszny serniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przecudownie !! Według mnie tak właśnie powinien wyglądać sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wygląda! zjadłabym kawałęczek :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj