- Danie można powiedzieć z jednego gara, chude mięso jakim jest schab i serowe nadzienie, duszone w sosie własnym to propozycja na codzienny jak i wykwintny obiad. Zapraszam ;-)
-
Składniki:
5 sznycli ze schabu
100 g serka topionego śmietankowego
50 g sera cheddar
2 czubate łyżki mielonych orzechów laskowych
pęczek natki pietruszki
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
mąka pszenna do obtoczenia
3 łyżki masła
1 szklanka bulionu rosołowegoSposób przygotowania:
- Mięso myjemy rozbijamy na cienkie płaty,solimy i doprawiamy pieprzem do smaku, serek topiony ucieramy z posiekaną natką pietruszki, roztartym ząbkiem czosnku,
- wsypujemy mielone orzechy laskowe, dodajemy starty ser cheddar, mieszamy na gładką pastę.
- Nadziewamy masą serową każdy płat mięsa, zawijamy w roladki dość ciasno aby się nie rozwalały-można spiąć wykałaczkami.Obtaczamy w mące pszennej.
- zalewamy gorącym bulionem rosołowym i dusimy pod przykryciem około 35 minut aż będą miękkie, ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy.
-
- Ps. Sos sam gęstnieje podczas gotowania, nie trzeba niczym zagęszczać :-)
Smacznego!
Pyszna propozycja obiadowa, wszystko, co lubię :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny obiad!!! :)
OdpowiedzUsuńAleż one muszą być pyszne, aż zgłodniałam od samego patrzenia :)
OdpowiedzUsuńNamówiłaś mnie - poproszę porcyjkę :)))
OdpowiedzUsuńPyszne te roladki, az się głodna zrobiłam ;)
OdpowiedzUsuńTo ja bym z chęcią takie zjadła :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na podanie schabu. Z chęcią wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zrazy.
OdpowiedzUsuń