Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Tarta z pokrzywami i szparagami-danie główne

  • Kiedy szparagi pojawiają się w sklepach to znak że wiosna zawitała na dobre, pokrzywy są młodziutkie, połączyłam te dwa smaki i wyczarowałam takie oto danie :) 
  • Gwarantuję że nic nie parzy, a pokrzywa to wdzięczne zioło, przekonajcie się !
  • Korzystajmy, bo sezon na szparagi też trwa zdecydowanie za krótko!





Składniki:

Ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 żółtko
15 dag masła
4 łyżki zimnej wody
1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:
1/2 kg zielonych szparagów
2 garście młodych pokrzyw

Masa jajeczna:
3 jajka
3/4 szklanki śmietany 18%
10 dag ostrego sera żółtego np cheddar
szczypta bazylii
sól morska do smaku
pieprz biały mielony do smaku

Sposób przygotowania:

Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, dodać pokrojone zimne masło i żółtko, wlać zimną wodę i szybko zagnieść ciasto. Nakłuć gęsto widelcem. Wylepić ciastem natłuszczoną okrągłą formę do tarty o śr około 28 cm-dno i boki.Wstawić do lodówki na czas przygotowania nadzienia.


Nadzienie: Pokrzywy myjemy kładziemy na sito i przelewamy wrzącą wodą osączamy .
















Szparagi -zielone nie wymagają obierania, oderwać tylko zdrewniałe końce.obwiązujemy nitką i gotujemy na stojąco 2-3 minuty w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru tak aby główki nie były zanurzone ponieważ szybko miękną.Osaczamy z wody kroimy na kawałki, tak samo siekamy pokrzywę.

Masa jajeczna: Jajka ubijamy mikserem na puszysto, wsypujemy sól dodajemy pieprz, szczyptę bazylii, wlewamy śmietanę oraz starty ser mieszamy masę.
















Przygotowanie tarty: Na ciasto kruche wykładamy zielone warzywa-szparagi i pokrzywę tak aby równomiernie pokryły ciasto,

Zalewamy warzywa masą jajeczną z serem, wstawiamy do nagrzanego do 200*c piekarnika, zmniejszamy temp do 180*c i pieczemy około 30 minut. Po wyjęciu z pieca kroimy i podajemy.Smakuje też rewelacyjnie na zimno.


















Życzę smacznego ;-)
Ps. Mój przepis bierze udział w akcji organizowanej na Durszlaku "Lokalna kuchnia Tomasza Jakubiaka"

Jakubiak lokalnie

Jeśli ktoś chciałby nabyć książkę można ją kupić pod tym linkiem

KLIK

10 komentarzy:

  1. Nigdy pokrzyw nie jadłam, ciekawe jak smakują ale tarta wygląda smakowicie :)
    Ps. Piękny talerz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem bardzo ciekawa, jak smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sama nigdy nie jadłam pokrzywy, ale w Twoim daniu wygląda zachwycająco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam bo smakuje pysznie i na dodatek zdrowa:)

      Usuń
  4. Zjadłabym taką tartę, ale nie dodałabym pokrzywy.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj