Szybka i łatwa propozycja obiadowa dla
zabieganych, do wykorzystania lekko czerstwa bułka paryska, dodatek mięsa z
kurczaka sprawia że staje się pożywna, delikatna w smaku, z chęcią zjedzą ją
również najmłodsi, polecam jako danie obiadowe czy sposób na ciepłą kolację.
Składniki:
1 długa bułka
paryska lekko czerstwa
1 podwójny filet z kurczaka
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
1 duży por
1 pomidor
3 łyżki masła
1 łyżka oliwy
sól morska do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Sos:
4 jajka
1 szklanka mleka 2%
15 dag sera mozzarella w bloku
sól do smaku
pieprz do smaku
szczypta gałki muszkatołowej
1 podwójny filet z kurczaka
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
1 duży por
1 pomidor
3 łyżki masła
1 łyżka oliwy
sól morska do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Sos:
4 jajka
1 szklanka mleka 2%
15 dag sera mozzarella w bloku
sól do smaku
pieprz do smaku
szczypta gałki muszkatołowej
Wykonanie dania:
Filet z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, tak
samo umytego pora. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, wrzucamy mięso, oprószamy
suszoną natką pietruszki, przesmażamy 3 minuty, po czym dodajemy pora i całość
dusimy do miękkości, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
W wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu
rozkładamy porwaną na kawałki bułkę paryską.
Wykładamy farsz z mięsem i porem, na wierzchu
posypujemy pokrojonym w kostkę pomidorem.
Sos: Jajka miksujemy z mlekiem doprawiamy do
smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, wrzucamy starty na tarce ser
mozzarella, sosem zalewamy zapiekankę.
Wkładamy do nagrzanego do 190*c piekarnika, zapiekamy
20 minut, podajemy gorącą po wyjęciu z pieca.
Życzę smacznego ;-)
Takiej zapiekanki to ja jeszcze nie jadłam, zabieram sobie przepis ze sobą. Wygląda pysznie i z chęcią spróbuje taką zrobić :-)
OdpowiedzUsuńFajna, kolorowa, szybki obiad do przygotowania w parę chwil
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje, od razu człowiek głodnieje :)
OdpowiedzUsuń