Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 2 grudnia 2015

Barszcz z buraków suszonych

Na kolacji wigilijnej, tej jedynej w roku obowiązkowo muszą pojawić się tradycyjne potrawy, ale to wcale nie oznacza że musimy je robić zawsze tak samo, choć nie jestem zwolenniczką gotowania barszczu na półproduktach, zawsze go robiłam na naturalnym zakwasie który przygotowywałam wiele tygodni przed wigilią, to tym razem postanowiłam spróbować ułatwień i zrobić go z suszonych buraczków z dodatkiem koncentratu buraczanego.







Składniki:


1 litr zimnej wody
3 czubate łyżki suszonych buraków
1 łyżeczka suszonej włoszczyzny
1 mała cebula
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka suszonego majeranku
½ łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu
Sól morska do smaku
Dodatek;
Uszka z grzybami

Sposób wykonania:

Zimną wodą zalać suszone buraki, włoszczyznę, dodać liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i majeranek, gotować na wolnym ogniu 15 minut, w trakcie gotowania dodać opaloną nad palnikiem cebulę , zestawić z ognia doprawić solą wlać koncentrat buraczany-dozować kwaśność  wg swoich upodobań, zamieszać i już nie gotować.

Przed podaniem przecedzić przez sito, rozlać na talerze, podawać z gorącymi uszkami z grzybami.

Zimny, gdy zostanie można wstawić do lodówki i odgrzewać na następny dzień, należy tylko pamiętać aby go nie zagotować!
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj