Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 6 czerwca 2016

Dorada z grilla z ziemniakami po indyjsku

Dorada jest bardzo smaczną rybą o białym mięsie, doskonale nadaje się na grilla, podałam ją z młodymi ziemniakami na indyjską nutę, danie godne polecenia.




Składniki:

2 świeże dorady
½ pęczka świeżej kolendry
Sól do smaku
Pieprz do smaku
Sok z cytryny do smaku
2 ząbki czosnku
Oliwa do natarcia

Ziemniaki po indyjsku:
1 kg młodych ziemniaków w mundurkach
50 ml wody
1 łyżeczka pasty z tamandarynowca
½ łyżeczki kminu rzymskiego
2 cm świeżego imbiru
1 łyżeczka brązowego cukru trzcinowego
Jogurt naturalny do polania
Świeża kolendra do posypania


Sposób przygotowania:

Sprawione dorady, myję, osuszam ręcznikiem papierowym, do środka i na zewnątrz nacieram oliwą oraz posypuję solą i pieprzem, w środek wkładam gałązki kolendry, skrapiam sokiem z cytryny.

Odstawiam na 30 minut aby ryba naszła przyprawami, grilluję na ogniu w kratce do ryb, z każdej strony aż skóra stanie się chrupiąca.Około 15 -20 minut.


Ziemniaki gotuję w  osolonej wodzie do miękkości.
Odcedzam.

Wodę zagotowuję w rondelku, dodaję pastę z tamandarynowca , cukier , kmin oraz starty imbir, gotuję aż uzyskam konsystencję syropu, wkładam ugotowane ziemniaki, mieszam, wykładam na talerze, polewam jogurtem naturalnym, posypuję świeżą kolendrą, podaję z grillowaną doradą.
Smacznego!



1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj