Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 25 stycznia 2017

Zupa z selera naciowego i cukinii

Wszelkiego rodzaju zupy uwielbiam! szczególnie te, gdzie jest mało składników, ta pachnie selerem, jest kremowa i bardzo smaczna!






Składniki:

1/2 kg selera naciowego
1 mała cukinia
3 ziemniaki
1 cebula
100 serka topionego śmietankowego
2 łyżki klarowanego masła
1,5 litra bulionu drobiowego-domowego 
sól morska do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
pieprz świeżo mielony do smaku
kilka plastrów parzonego boczku

Jak wykonać ? 

Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę, tak samo cukinię, cebulę i seler naciowy. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa, chwilę przesmażamy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu, zalewamy gorącym bulionem, gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku solą , gałką i pieprzem. 

Pod koniec gotowania dodajemy serek topiony, gotujemy 5 minut, po czym zupę miksujemy na gładki krem. Plastry boczku kroimy na kawałki, obsmażamy z każdej strony na suchej patelni. Zupę rozlewamy podajemy z boczkowymi chipsami.
 Smacznego!


1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj