Jeśli lubicie roladki
drobiowe, spróbujcie tych paluchów, zawsze je robię gdy zostanie mi ugotowany
ryż z poprzedniego dnia z obiadu, lecz nic nie szkodzi ugotować go specjalnie,
nadziane ciągnącym się serem to świetna
propozycja na codzienny „inny” obiad podane z gotowanymi ziemniakami i bukietem
ulubionych surówek tworzą danie „palce lizać „
Najlepsze na gorąco prosto z patelni gdy ser w środku się ciągnie.
Na około 7 sztuk:
2 torebki ugotowanego ryżu
na kleisto
½ kg fileta z kurczaka
1 cebula dymka ze
szczypiorem
2 ząbki czosnku
2 jajka
Sól himalajska lub zwykła do
smaku
Świeżo mielony pieprz
kolorowy do smaku
Bułka tarta do panierowania
Olej rzepakowy do smażenia
Ugotowany ryż, dobrze schłodzony (najlepiej z lodówki) zemleć
przez maszynkę do mięsa razem z filetem z kurczaka, przełożyć do miski, wbić
jajka, dodać posiekaną cebulę dymkę ze szczypiorkiem , oraz przeciśnięty przez
praskę czosnek, doprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem, dokładnie
masę wyrobić lub wymieszać łyżką, tak jak na kotlety mielone.
Podzielić masę na około 7
równych porcji , uformować w dłoniach niewielkie placki na środku każdego
umieścić po plastrze zrolowanego sera żółtego, całość uformować w kształt
palucha, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju kilka minut z każdej
strony na złocisto. Podawać od razu, gorące.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !