Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 31 marca 2018

Malinowa delicja bez pieczenia









Mocno malinowy deser bez pieczenia na biszkoptowych języczkach z dużą dawką witamin z mrożonych malin , deser jest prosty w przygotowaniu, uwielbiany przez dzieci, zrobiony w półokrągłej karbowanej formie keksowej  przez co wygląda bardzo fajnie na talerzu. Warto wypróbować ten wiosenny przepis!


Forma półokrągła 14/38 cm

Składniki:
1 galaretka malinowa
15 dag biszkoptów języczków

Mus malinowy:
30 dag malin
40 dag śmietany kremówki 30%
¼ szklanki cukru
3 listki żelatyny
½ cytryny

Sposób przygotowania:

Formę wyłożyć folią spożywczą.
Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku, ostudzoną ale jeszcze płynną wylać na dno formy, włożyć do lodówki do stężenia.

Malinowy mus:
Mrożone maliny wsypać do rondelka, zasypać cukrem, dodać wyciśnięty sok z połówki cytryny, doprowadzić do wrzenia, gotować 5-7 minut, zdjąć z palnika.

Część musu przetrzeć przez sitko aby pozbyć się części drobnych pestek.
Listki żelatyny  zalać zimną wodą, gdy napęcznieje odcisnąć w dłoniach dodać do gorącego malinowego musu , wymieszać.
Schłodzić,  zostawić do lekkiego stężenia.


Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodać zimny i tężejący malinowy mus, dokładnie delikatnie wymieszać, wyłożyć na galaretkę, wyrównać ułożyć biszkopciki lekko wciskając w mus. Przykryć folią i włożyć na całą noc do lodówki. 
Wyjąć dopiero przed podaniem.





Smacznego!







2 komentarze:

  1. woow ale cudnie wygląda! Radosnych świąt

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :-)
      Wzajemnie, radosnych świąt wielkanocnych :-)

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj