Mocno malinowy deser bez pieczenia na biszkoptowych
języczkach z dużą dawką witamin z mrożonych malin , deser jest prosty w
przygotowaniu, uwielbiany przez dzieci, zrobiony w półokrągłej karbowanej
formie keksowej przez co wygląda bardzo
fajnie na talerzu. Warto wypróbować ten wiosenny przepis!
Forma półokrągła 14/38 cm
Składniki:
1 galaretka malinowa
15 dag biszkoptów języczków
Mus malinowy:
30 dag malin
40 dag śmietany kremówki 30%
¼ szklanki cukru
3 listki żelatyny
½ cytryny
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania:
Formę wyłożyć folią spożywczą.
Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku, ostudzoną ale jeszcze
płynną wylać na dno formy, włożyć do lodówki do stężenia.
Malinowy mus:
Mrożone maliny wsypać do rondelka, zasypać cukrem, dodać wyciśnięty sok z połówki cytryny, doprowadzić do wrzenia, gotować 5-7 minut, zdjąć z palnika.
Część musu przetrzeć przez sitko aby pozbyć się części
drobnych pestek.
Listki żelatyny zalać zimną wodą, gdy napęcznieje odcisnąć w dłoniach dodać do gorącego malinowego musu , wymieszać.
Listki żelatyny zalać zimną wodą, gdy napęcznieje odcisnąć w dłoniach dodać do gorącego malinowego musu , wymieszać.
Schłodzić, zostawić do lekkiego stężenia.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodać zimny i
tężejący malinowy mus, dokładnie delikatnie wymieszać, wyłożyć na galaretkę,
wyrównać ułożyć biszkopciki lekko wciskając w mus. Przykryć folią i włożyć na
całą noc do lodówki.
Wyjąć dopiero przed podaniem.
Smacznego!
woow ale cudnie wygląda! Radosnych świąt
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :-)
UsuńWzajemnie, radosnych świąt wielkanocnych :-)