Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 9 kwietnia 2018

Makaron z brokułami, serem pleśniowym i prażonymi migdałami




Smaczna i szybka propozycja obiadowa dla zabieganych. Makaron w sosie serowo-brokułowym z prażonymi migdałami.
Makaron jest syty i niewiele kosztuje, świetnie łączy się z zielonymi brokułami, można więc z niego wyczarować wiele pysznych dań. Doskonale zaspokaja głód i zajmuje niewiele czasu do przygotowania. Polecam na wiosenny obiad.

Składniki:
Na 3-4 porcje:
30 dag dowolnego grubego makaronu (ja miałam cienkie kolorowe rurki)
1 brokuł
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka klarowanego masła
¾ szklanki słodkiej śmietanki do gotowania 22%
10 dag sera pleśniowego
½ łyżeczki soku z cytryny
¼ szklanki płatków migdałowych
Gałka muszkatołowa do smaku
Świeżo mielony biały pieprz do smaku
Sól himalajska do smaku

Sposób przygotowania:

Brokuł  ugotować na pół twardo w osolonym wrzątku z odrobiną cukru, odcedzić na sicie, pokroić na małe kawałki.

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić.
Na dużej patelni rozgrzać klarowane masło , zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodać pokrojony lub pokruszony na kawałki ser pleśniowy, wlać śmietankę, całość mieszać do rozpuszczenia sera, doprawić sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, solą oraz białym pieprzem, dodać brokuł, gotować 2 minuty, wsypać makaron, całość wymieszać.

Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, posypać danie. Podawać.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj