Truskawkowa rozkosz z
bitą śmietaną i pokruszonymi bezami –najlepszy wiosenno letni deser na słodki
podwieczorek po pracy jaki możemy sobie wymarzyć , czyli mowa o angielskim
deserze Eton mess, słodka uczta która zachwyci najbardziej wybredne
podniebienia a przy tym jest bardzo prosty do przygotowania. Do deseru
proponuję upiec domowe bezy są o niebo lepsze od tych kupnych, ja zawsze robię
gdy zostaną mi białka z ciasta kruchego i potem mam właśnie do tego deseru.
Składniki:
Na 4-5 porcji
½ litra śmietany kremówki
1 łyżeczka cukru pudru
½ kg świeżych truskawek
100 g małych bezików
2 łyżki rumu
2 łyżki grenadine (syrop
z granatów ) lub inny czerwony
Melisa lub mięta do dekoracji
Sposób wykonania:
Truskawki opłukać, osuszyć , usunąć szypułki pokroić na
mniejsze kawałki, włożyć do miseczki, skropić rumem i syropem grenadine zostawić na blacie na godzinę aby
naszły smakiem, potem rozgnieść widelcem zostawiając kilka kawałków truskawek w
całości.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na kremową gęstą masę,
niezbyt sztywną z łyżeczką cukru pudru.
Bezy pokruszyć w dłoniach.
Na dno szklanych pucharków ułożyć
część truskawek, nałożyć bitą śmietanę, posypać bezami, ułożyć resztę
truskawek, udekorować miętą lub melisą, chłodzić pół godziny w lodówce i
podawać.
Najlepszy jest tego samego dnia po przygotowaniu.
Smacznego życzy Agata.
Mniaaaam, bezy i truskawki, uwielbiam ;))
OdpowiedzUsuńWszystko wygląda super i z pewnością tak smakuje, mniam!
OdpowiedzUsuń