Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 10 listopada 2018

Pierniczki świętego Mikołaja

Tym przepisem rozpoczynam dla Was cykl świątecznych wypieków i nie tylko :)


Trudno sobie wyobrazić święta  Bożego Narodzenia bez pachnących i kruchych pierniczków.
 Dekorowanie ich sprawia mi ogromną przyjemność. Tym miodowym,  z  lukrem  trudno się oprzeć. Gdy chcemy upiec ich dużo i udekorować świąteczne drzewko, należy składniki podwoić, bardzo dobrze się przechowują w suchym pudełeczku, można je upiec nawet dwa tygodnie wcześniej a przed świętami tylko udekorować. Polecam gorąco na świąteczny czas…






Składniki:
30 dag mąki pszennej
10 dag cukru pudru
15 dag masła 82%
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżki prawdziwego miodu
Szczypta mielonego białego pieprzu
Szczypta soli

Lukier królewski do dekoracji:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
odrobina aromatu cytrynowego do smaku


Sposób przygotowania:
Pierniczki:
Mąkę przesiać do miski dodać  cukier puder, sodę , przyprawę do piernika, szczyptę soli i białego pieprzu, pokrojone na małe kawałeczki  dość miękkie masło, miód, dodać jajko i żółtko, wymieszać i zagnieść szybko jednolite ciasto, uformować w kulę , zawinąć w folię spożywczą i chłodzić 30 minut w lodówce.

Schłodzone ciasto rozwałkować na silikonowej stolnicy na grubość 3-4 mm (na drewnianej ciasto wymaga podsypania mąką bo będzie się lepić a jej nadmiar sprawi , że pierniczki zrobią się twarde)
Metalową foremką o dowolnym kształcie-ja miałam serca wycinać pierniczki, układać na blasze wyłożonej pergaminem, włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec z wyczuciem  10-12 minut do złocistego koloru-uważać aby ich nie przypalić bo będą gorzkie i do niczego. Wystudzić.

Lukier:

Białko jajka o temp pokojowej umieścić w misie miksera, wsypać przesiany przez sito cukier puder-to gwarancja udanego lukru! I miksować przez 10 minut na wolnych obrotach aż lukier będzie gęsty i lśniący, wtedy dodać kilka kropel np. cytrynowego aromatu i wymieszać. Lukier jest gotowy do dekoracji. Można go zabarwiać barwnikami w żelu na różne kolory.



 Zimne  pierniczki udekorować lukrem królewskim tworząc dowolne wzorki.





Słodkich wypieków!

Pierniczki podałam na porcelanie AMBITION z serii Kubiko.

Porcelana Kubiko jest idealna na specjalne okazje, podczas ważnych uroczystości oraz rodzinnych spotkań. 


Nowoczesny, geometryczny kształt Kubiko oraz czysta biel porcelany to niezwykle ciekawe połączenie oraz idealna propozycja dla miłośników prawdziwych nowości. Polecam! 


2 komentarze:

  1. Cudowne pierniczki!
    A ten zestaw " zamowiłam" u Mikołaja :) ciekawe czy mi go sprezentuje?;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj