Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 20 stycznia 2019

Ciasto "Orzeszek" bez pieczenia


Bardzo pyszne, słodkie ciasto  na herbatnikach z kremem orzechowym z nutellą, kajmakiem i warstwą bitej śmietanki z gorzką czekoladą,  bardzo proste do zrobienia. Rozpływa się w ustach niczym najlepsze orzechowe pralinki.

 Jeden duży kawałek ciasta to bomba kaloryczna i doskonale zaspokaja głód na słodkie. Polecam! 




SKŁADNIKI:
Krem orzechowy:
350 ml śmietany kremówki 30%
10 dag zmielonych orzechów włoskich
½ szklanki zmielonych herbatników kakaowych
5 łyżek kremu orzechowego np nutella
2 listki lub łyżeczki zwykłej  żelatyny

Krem śmietankowy:
300 ml śmietany kremówki
25 dag serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
1 puszka kajmaku
15 dag herbatników kakaowych
30 dag herbatników maślanych
7 dag gorzkiej czekolady

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krem orzechowy:
Żelatynę w listkach namaczamy w zimnej wodzie, jak w przepisie na opakowaniu, odciskamy rozpuszczamy do płynnej konsystencji nad gorącą kąpielą wodną, jeżeli używamy normalnej żelatyny w proszku rozpuszczamy ją w małej ilości gorącej wody .


Dobrze schłodzoną kremówkę miksujemy na gęsty sztywny krem, następnie dodajemy po łyżce krem orzechowy. Wsypujemy zmielone orzechy i herbatniki a na końcu cienkim strumieniem płynną żelatynę, delikatnie na niskich obrotach miksera mieszamy.


Krem śmietankowy:
Mascarpone i śmietankę prosto z lodówki umieszczamy w misie miksera, miksujemy na gęsty krem, pod koniec wsypujemy cukrem pudrem, krótko miksujemy, tylko do połączenia.

Złożenie ciasta:
Foremkę o wymiarach 23/27 cm wykładamy pergaminem do pieczenia, na dnie układamy warstwę kakaowych herbatników, rozsmarowujemy połowę orzechowego kremu, wykładamy warstwę herbatników maślanych i znów smarujemy orzechowym kremem. 

Układamy kolejną warstwę herbatników maślanych smarujemy kajmakiem z puszki , przykrywamy herbatnikami, wykładamy krem śmietankowy, posypujemy ciasto startą na wiórki gorzką czekoladą. 

Przykrywamy blaszkę folią spożywczą lub aluminiową, chłodzimy całą noc w lodówce.






SMACZNEGO! 

4 komentarze:

  1. O jejuniu,ale cudne! Wspanialość nad wspaniałościami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ciasto, moje smaki! Niby piszesz, że jeden kawałek zaspokaja głód na słodkie ale u mnie chyba na jednym by się nie skończyło ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto przepyszne.uzylam zmielonych orzeszkow ziemnych i do dekoracji tez s w smaku wyszlo jak batonik knopers. Polecam

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj