Pod względem pogody nie są to nasze ulubione miesiące, aby
nie dopuścić do wychłodzenia organizmu , musimy starannie dbać o to co jemy. Nasze
menu powinno być lekkie i zdrowe ale bogate w składniki, sycące i rozgrzewające . Wypada spojrzeć
łaskawszym okiem na zdrową kaszę jaglaną i papryki które teraz są łatwo
dostępne i obfitują w wiele cennych składników i można wyczarować naprawdę
wiele zdrowych dań.
Paprykowe miseczki nadziewane kaszą jaglaną z delikatnym
mięsem z indyka i szpinakiem to pełnowartościowe zdrowe danie składające się w
pełni ze zdrowych składników. Cudowny zapach lekko pikantny smak, naturalnie doprawione przyprawami Vegeta Natur.
To danie sprawi , że nie przejdziesz koło niego obojętnie! Polecam zarówno na smaczny obiad jak i ciepłę kolację. Jest pyszne.
SKŁADNIKI Na 4 porcje:
2 papryki żółte
2 papryki czerwone
15 dag kaszy jaglanej
40 dag mięsa mielonego z indyka
20 dag świeżego szpinaku
3 cebulki dymki ze szczypiorem
3 ząbki czosnku
3 łyżki passaty pomidorowej
20 dag sera ricotta
Sól morska do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Papryki umyj,
przekrój wzdłuż na połowę, delikatnie aby nie uszkodzić ogonków, wydrąż gniazda
nasienne, włóż do naczynia żaroodpornego.
Kaszę jaglaną wsyp do suchego garnka upraż , aż zacznie wydzielać intensywny aromat-to sprawi, że kasza pozbywa się charakterystycznej goryczki. Zalej ostrożnie gorącą osoloną
wodą, ugotuj na sypko. Ostudź.
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj w kostkę, osobno
szczypiorek z dymki który będzie służył do posypania gotowego dania, dodaj do
mięsa mielonego z indyka, połącz z wystudzoną kaszą jaglaną, dodaj passatę pomidorową, serek
ricotta oraz posiekany szpinak, całość dopraw przyprawą Vegeta Natur do mięsa mielonego i
przyprawą z chili, szczyptą soli morskiej dokładnie wymieszaj.
Paprykowe miseczki napełnij mięsnym farszem. Do środka naczynia wlej bulion warzywny , naczynie przykryj pokrywą lub folią aluminiową.
Włóż do nagrzanego
do 185*c piekarnika i zapiekaj około 50 minut-aż papryka będzie miękka, przed
podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem z dymki, podawaj gorące po wyjęciu z pieca.
Bulion warzywny Vegeta Natur nie zawiera dodatku
glutaminianu sodu. Bogata mieszanka warzyw i przypraw: marchewki, cebuli, pora,
pietruszki, selera, czosnku i lubczyku zamknięta w jednej małej kostce, z oliwą
z oliwek, solą morską to idealne rozwiązanie do przygotowanie dań od kuchni
tradycyjnej po nowoczesną.
Bez dodatku glutaminianu sodu
Bez sztucznych barwników i aromatów
Z oliwą z oliwek
Z solą morską
#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
przepysznie wyglądają te papryki
OdpowiedzUsuńSkład nadzienia brzmi smakowicie ❤
OdpowiedzUsuńByły naprawdę smaczne 😘
UsuńObiadek idealny dla mnie !
OdpowiedzUsuńI dla mnie też
Usuńwyśmienite :)
OdpowiedzUsuń🙂
UsuńAgatka! Serdecznie gratuluję wygranej! Taki pobyt bez dwóch zdań Ci się należy! Bardzo się cieszę w Twoim imieniu :)😘
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 😉
Usuń