Zupy uwielbiam , szczególnie te gotowane w sezonie zimowym z
dużą ilością kaszy i warzyw.
Dziś propozycja na warzywny krupnik z dodatkiem zdrowej
kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy, miska takiej gorącej pożywnej zupy
wspaniale rozgrzeje po powrocie z zimowego spaceru.
A jak u Was z zupami?
SKŁADNIKI:
7 ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
¼ selera
½ pora
1 cebula
1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej
½ szklanki mrożonego groszku
7-8 sztuk mrożonej brukselki
½ szklanki soczewicy czerwonej
½ szklanki kaszy jaglanej
2 litry domowego bulionu lub rosołu
1 czubata łyżka masła klarowanego
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
6 ziarenek pieprzu ziarnistego
Pęczek posiekanej natki pietruszki
Sól morska do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cebulę pokroić w kostkę.
W
garnku rozpuścić klarowane masło, wrzucić cebulę i zeszklić, dodać
obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki , oraz pokrojoną marchewkę, seler i pietruszkę.
Wsypać kaszę
jaglaną oraz soczewicę. Chwilę przesmażyć, od czasu do czasu zamieszać.
Dodać
pozostałe -mrożone warzywa i pokrojony por.
Całość zalać bulionem lub rosołem,
dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz, doprowadzić do wrzenia, posolić
do smaku, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem
około 25-30 minut.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Smacznego J
Też uwielbiam zupy,ale krupniku z jaglanka jeszcze nie jadłam,pora nadrobić :)
OdpowiedzUsuń