Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 25 stycznia 2019

Krupnik warzywno jaglany


Zupy uwielbiam , szczególnie te gotowane w sezonie zimowym z dużą ilością kaszy i warzyw.
Dziś propozycja na warzywny krupnik z dodatkiem zdrowej kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy, miska takiej gorącej pożywnej zupy wspaniale rozgrzeje po powrocie z zimowego spaceru.

A jak u Was z zupami? 





SKŁADNIKI:
7 ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
¼ selera
½ pora
1 cebula
1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej
½ szklanki mrożonego groszku
7-8 sztuk mrożonej brukselki
½ szklanki soczewicy czerwonej
½ szklanki kaszy jaglanej
2 litry domowego bulionu lub rosołu
1 czubata łyżka masła klarowanego
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
6 ziarenek pieprzu ziarnistego
Pęczek posiekanej natki pietruszki
Sól morska do smaku


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cebulę pokroić w kostkę. 

W  garnku rozpuścić klarowane masło, wrzucić cebulę i zeszklić, dodać obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki , oraz  pokrojoną  marchewkę, seler i pietruszkę. 

Wsypać kaszę jaglaną oraz soczewicę. Chwilę przesmażyć, od czasu do czasu zamieszać.

 Dodać pozostałe -mrożone warzywa i pokrojony por. 

Całość zalać bulionem lub rosołem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz, doprowadzić do wrzenia, posolić do smaku,  gotować na wolnym ogniu pod przykryciem  około 25-30 minut.


Przed podaniem posypać natką pietruszki.


Smacznego J



1 komentarz:

  1. Też uwielbiam zupy,ale krupniku z jaglanka jeszcze nie jadłam,pora nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj